Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u intervjuu za Rojters da je Srbija spremna da pregovara sa Prištinom, ali da "nema bele zastave" i da uzajamno priznanje nije na dnevnom redu.

„Mi smo spremni za razgovore.. ali nema bele zastave. Dijalog je dobrodošao ako je dijalog .. na kome se može videti šta je moguće, šta je kompromis“, rekao je Vučić.

On je rekao da veruje da je u „najboljem interesu kosovskih Albanaca i međunarodne zajednice“ da se razgovara o slobodnom protoku, kapitala, ljudi i usluga.

Rojters ukazuje da pre nego što uđe u EU Srbija mora da normalizuje veze sa Kosovom, svojom bivšom etnički albanskom pokrajinom koja je proglasila nezavisnost 2008. godine.

Agencija podseća da pregovori pod pokroviteljstvom EU između Sribje i Kosova, sa znatnim srpskim stanovništvom koje želi da se njima vlada iz Beograda, zaustavljeni 2018. kada je Kosovo uvelo takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije. Uklanjanje trgovinskih barijera od strane nove kosovske vlade ovog meseca utire put za nastavak pregovora.

Kako navodi Rojters, „Vučić je bio ‘zapaljeni nacionalista’ za vreme balkanskih ratova 1990-ih a sada se zalaže za priključenje EU“.

Vučić, koji će imati predsedničke izbore tek za dve godine, rekao je da je uveren da će njegova Srpska napredna stranka skupiti većinu glasova na parlamentarnim izborima 21. juna.

„Opozicija i razne organizacije su često optuživale njega i njegovu SNS za autokratiju, nasilje nad političkim protivnicma, nameštanje izbora, korupciju, nepotizam i veze sa organizovanim kriminalom, što on sve energično negira“, navodi Rojters.

Vučić je rekao da Beograd ne planira da bira između Rusije, prirodnog slovenskog i pravoslavnog saveznika, EU glavnog trgovinskog partnera Srbije i Kine.

„Mi imamo sopstvenu agendu, jedna stolica, ne dve.. kako možemo da kažemo ‘nek dugo živi Hongkong i nek dugo živi Tajvan’ i da onda očekujemo kinesku podršku za naš teritorijalni integritet (sa Kosovom), da ne pominjem da su oni naši prijatelji koji su nam pomogli“, rekao je Vučić.

Rojters ukazuje da Srbija zavisi za energiju od Rusije sa kojom sarađuje i vojno, i da je predsednik Vladimir Putin dva puta posetio Beograd od kada je Vučić došao na vlast 2012. a da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrob treba da poseti Srbiju iduće nedelje.

Ali Srbija će takođe nastaviti da radi na tome da se pridruži EU sa kojom ima predpristupni ugovor i kandidat je za članstvo, iako Unija trenutno nema apetit za nove članove, piše Rojters.

Vučić je sebe opisao kao „eurorealistu“ i rekao da članstvo u EU ostaje strateški cilj Srbije.

„Pored naših zajedničkih vrednosti 67 odsto naše trgovinske razmene je sa EU“, rekao je Vučić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare