Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Na otvaranju prve Nacionalne platforme za veštačku inteligenciju u Kragujevcu i promociji performansi "super kompjutera", predsednik Aleksandar Vučić nije izgovorio ni reč o gorućim temama u Srbiji – sve masovnijim protestima građana i zakonu o eksproprijaciji kome curi rok za potpisivanje. Umesto toga, predsednik je deklamovao srpske gradove po veliičini i pomalo podmešljivo se obratio Čačanima "koji bi hteli da su u prvih 10 gradova, ali su, eto, na 13. mestu".

Za super kompjuter sa najmodernijim mogućnostima za primenu veštačke inteligencije, koji je danas u kragujevačkom DATA centru pušten u rad, predsednik je nevešto ispričao da ga je, kako je rekao „zamišljao kao dva frižidera“, ali kada ga je video ispostavilo se da je „to čudo, od koga se uplašite“.

Iako je hteo da ostavi utisak osobe koja se ne razume u tehnologiju i verovatno na taj način poistoveti sa prosečnim građanima Srbije, kasnije se ispostavilo da do detalja opisuje stručne procedure. On je pojasnio da novi super kompjuter omogućava mnoge „operacije“, kao na primer sekvenciranje genoma.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Kada sekvencirate jedan genom, potreban je jedan terabajt memorije. Znači da bismo sada imali dovoljno za 300 do 500 ljudi u ovom trenutku. Tek ćemo da radimo na tome, a sve je počelo u Beogradu na mnogo manjem nivou“, stručno je objasnio predsednik Vučić.

A onda je pred ambasadorom SAD Entonijem Godfrijem, premijerkom, direktorom Vladine IT kancelarije, dekanima tehničkih fakulteta i predstavnicima istraživačkih instuta i naučno tehnoloških parkova, prešao na svoj ‘‘omiljeni predmet“ – toponimiju mesta u Srbiji. Statističkom preciznošću, predsednik je po veličini izdeklamovao prvih 10 gradova u Srbiji i u tom nabrajaju posebno se obratio Čačanima, navodeći da bi „oni hteli da budu u prvih 10, ali, eto, ne mogu, jer su na 13. mestu“.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Gde god da odem, uvek je neko iz Čačka, čak i kada mislim da nema nikoga, ispostavi se da ima. To je neverovatno“, podsmešljivo je rekao predsednik, dodajući da je Čačak „najviše dobio“.

„Ne samo da imaju Naučno tehnološki park, ovde mislim i na fabrike, auto puteve, mislim i na Ovčar Banju. Ne postoji ništa što u infrastruktrnom smislu Čačak nije dobio. Više smo nego fer prema Čačku, ali su i dalje na 13. mestu“, rekao je predsednik.

On se osvrunuo i na sve veći prlivi građana iz unutrašnjosti, koji zbog posla dolaze u srpsku prestonicu i sve to povezao sa otvaranjem Platforme za veštačku inteligenciju u Kragujevcu.

„To je dobro da ostavimo ljude ovde, koji u Kragujevcu završavaju škole i fakultete. Da mogu da ostanu ovde, da nam se ne presele svi u Beograd. Sve nam ode u Beograd. Kada pogledate koliki je buudžet Kragujevca, to je 72 miliona evra, a budžet Begrada je milijardu i 300 hiljada. Dakle, pojede ga Beograd. Možete vi da ga volite koliko hoćete, ali pojede ga Beograd“, ispričao je u zanosu predsednik, a onda je u nameri da pojasni ova svoja demografska kretanja, istakao da želi da se razvijaju i drugi gradovi osim prestonice.

„Novi Sad je ok, on ima 310 miliona evra budžet. Srazmerno veličini, to je na nivou Beograda, ali problem nam je, jer moramo više da snažimo Kragujevac i Niš kao velike centre“, povadio se predsednik u odnosu na svoje prvobitno veličanje Beograda. A onda je usledilo rafalno nabrajanje ostatka od top 10 srpskih gradova.

„Ja znam svaki grad napamet, kako ide i pratim sve promene. Leskovac je nekad bio peti, danas je to Subotica, promelilo se u poslednje vreme. Tako da je Subotica peta, Leskovac šesti, a Kruševac sedmi. Nisam siguran da za 10 godina Kruševac neće da prestine Leskovac. Mnogo takvih stvari vidite po Srbiji kada pratite demografiju i razvoj ekonomije“, pohvalio se predsednik.

Zatim je nabrojao Pančevo i Zrenjanin, kao osmi i deveti i istakao da 10. poziciju zauzima Kraljevo. Onda se ponovo vratio na Čačane, koji bi, kako je rekao ‘‘hteli da budu u prvih 10 srpskih gradova“.

„Oni ne ne mogu da se pomire da nisu u prvih 10 najvećih gradova. Ne vredi, mođete vi da pokazujete broj stanovnika i sve, ali njima ne vredi. Ispred njih su još Valjevo i Smederevo, a onda odmah posle posle Čačka Vranje, koje je na 14 mestu‘‘ dopunio je predsednik listu. Ovaj predsednikov čas geografije nije mnogo zanimao novinare, već su pojedini od nas želeli da postavljaju pitanja o mnogo važnijim temama u ovom trenutku, kao što su protesti, zakon o eksproprijaciji i Rio Tinto. Međutim, on je preduhitrio sva pitanja uz opasku „da ne opterećujemo
ambasadora“ te da će sutra odgovoriti na pitanja, a tu svoju molbu zapečatio rečima „pitajte me šta god želite i koliko god da želite“.

Na ovu velikodušnu ponudu, predsednik je na kraju, „zaboravio“ da otkrije gde i kada će se to „sutra“ dogoditi.

Bonus video: Prekinuta konferencija za štampu Aleksandru Vučiću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare