Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Srbija je posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak tih razgovora kod god oni budu organizovani u Briselu, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa predstavnikom Evropske unije Miroslavom Lajčakom.

„Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima u želji da postoji razumevanje da njene nacionalne interese, a ne samo interese Albanaca. U skladu sa tim mi smatramo da kompromisni dogovor znači nikome sve a svakome dovoljno“ istakao je Vučić.

On je dodao da je „naša obaveza da budemo odgovorni bez obzira na izjave koje dolaze iz Prištine, jer bez toga neće biti napretka ni u EU integracijama, a to jeste strateški politički cilj Srbije“.

„Srbija ne postavlja nikakve rokove za postizanje dijaloga. Mnogo je važnije da napravimo nekakav dogovor i da njime jednako budu zadovoljne ili nezadovoljne obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dodje do katastrofe“ naveo je Vučić.

On je naglasio da će Srbija insistirati na sprovođenju potpisanog i na svemu onome što je potpisano, a nije ispunjeno, kao što je Zajednica srpskih opština.

„Želim da istaknem da je Srbija sve svoje obaveze ispunila“ naveo je Vučić.

Lajčak je istakao da sve države članice EU žele da se dijalog nastavi u dobroj meri jer Evropska unije nema nameru da se održava status kvo.

„Države članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri“, rekao je Lajčak.

Istakao je da, takođe, članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednih 10 godina.

Povodom izjava iz Prištine da dijalog nije prioritet tamošnjih vlasti, Lajčak je rekao da nijedna vlada i lider nema luksuz da bira prioritete.

„Imate one koje birate i one koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt prioriteta koje je Kurti postavio u kampanji, ali on razume da je njegov spoljni prioritet broj 1 nastavak dijaloga“, objasnio je Lajčak.

Pre dolaska u Beograd, Lajčak  je u Prištini razgovarao sa predstavnicima zemalja EU na Kosovu i istakao da je dijalog od ključne važnosti za evropske aspiracije obe strane.

“Pre odlaska iz Prištine obavestio sam predstavnike zemalja EU o svojoj poseti. Saglasili smo se da je dijalog od ključne važnosti za evropske težnje Kosova i Srbije”, napisao je Lajčak na svom Tviter profilu i dodao da EU očekuje nastavak dijaloga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare