Foto:TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Čiji je Hram Svetog Save? Predsednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da ne pripada samo vernicima Srpske pravoslavne crkve, već i onima koji su za njega izdvojili pozamašnu sumu novca, kao što je to učinila Ruska Federacija. Sagovornici N1 kažu, tačno je da su Rusi pomogli i u redu je da im se predsednik zahvali, ali da deli nešto što nije njegovo, već celog naroda, druga je stvar.

Pročitajte još...

Radovi na Hramu Svetog Save u završnoj su fazi, a svečano otvaranje pričekaće još malo, dok ne dođe predsednik Rusije Vladimir Putin, najavljuju iz državnog vrha.

Tokom posete hramu, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov, preneo je njegove tople pozdrave, a kada se vrati kući obradovaće ga odgovorom srpskog kolege.

„Naše je da danas ovde i pred Vama kažemo u zahvalnost predsedniku Putinu jedno veliko hvala, da kažemo da je ovo i vaš hram jednako koliko i naš“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izgradnja najveće bogomolje u zemlji traje već decenijama, a uloženi su milioni.

Predsednik Vučić pohvalio se nedavno da je za „srpsku Aja Sofiju“, kako zove ovaj hram, država u poslednje tri godine dala 43 miliona evra, više nego što je ikada izdvojeno.

Gotovo vekovni projekat pomogla je i Ruska Federacija, tačnije kompanija „Gasprom“, koja je za izradu mozaika oltara i centralnog dela objekta poklonila više od deset miliona evra. Nedavno preminuli patrijarh Irinej u septembru se zahvalio Rusima, ocenivši da nije bilo njih, hram ne bio završen ni za sto godina, prenosi N1.

Završetak ne bi bio moguć ni bez mnogih ktitora, kao što je otac verskog analitičara Draška Đenovića.

Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

„Gospodin Vučić, koji ne važi za nekog vernika i pravoslavca, on je sam za sebe rekao da je agnostik, se našao da tako kažem dostojnim da nešto što već sto godina gradi srpski narod poklanja maltene na pola sa Rusima“, poručuje verski analitičar Draško Đenović.

Bez obzira na doprinos pojedinca, kompanije ili države, tuđe se ne pripisuje nekom drugome, smatra Đenović, koji konstatuje, po toj logici onda deo pripada i Englezima.

„S obzirom na to da je nešto više od pola placa za izgradnju Hrama Svetog Save poklonio Frencis Mekenzi, Škot koji je živeo u Beogradu i po kom imamo Mekenzijevu ulicu“, dodao je Đenović.

To je populistička izjava prema Rusiji, koja treba da pokaže nakon Vašingtonskog sporazuma da je Srbija uz nju, ocenjuje Đenović.

Populizam vidi i urednica Novog magazina Jelka Jovanović i konstatuje – ruska država jeste uložila mnogo novca u završetak hrama, međutim.

„To ne bi smelo ni da bude, niti jeste element koji treba da određuje političke odnose između dve države, a u krajnjoj liniji ni između dve crkve, pogotovo u ovim međudržavnim odnosima“, smatra Jovanović.

Jovanović dodaje da je unutrašnji odnos crkve i države isključivo politički.

„Pri čemu se ne zna kad ko više koga koristi – vlast Crkvu ili Crkva vlast, ali svakako su u vrlo tesnoj vezi, što je potpuno neprirodno za sekularnu državu“, kaže novinarka.

Zvanične reakcije SPC još nema, a verski analitičar Đenović misli da je neće ni biti, kao ni odgovora na pitanje koliko ukupno novca je do danas prikupljeno i koliko je ko dao za hram. Teško da ćemo saznati i ko se u projekat „ugradio“, zaključuje on, ali je sigurno da su se mnogi u prošlosti omastili, pa makar i u vreme posta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare