Karen Donfrid i Aleksandar Vučić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid o bilateralnim odnosima, evrointegracijama i dijalogu Beograda i Prištine.

Razgovor, u kojem su učestvovali i specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil, najvećim delom je bio posvećen bilateralnim, a posebno ekonomskim odnosima, kao i mogućnostima za saradnju u oblasti energetike, saopštio je Vučićev kabinet.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog uspešnog poslovanja američkih kompanija na srpskom tržištu, navodi se u saopštenju.

Donfrid je, kako se navodi, snažno podržala ekonomsko povezivanje regiona kroz inicijativu Otvoreni Balkan, saglasivši se sa Vučićem da je to primer dobre regionalne saradnje i stremljenja ka ciljevima od zajedničkog interesa.

Vučić je sa sagovornicima podelio utiske sa jučerašnjeg Samita EU i Zapadnog Balkana u Briselu, a Donfrid je navela da se SAD „snažno zalažu“ za to da region postane deo Unije, piše u saopštenju.

Sagovornici su pozdravili ovonedeljni napredak u dijalogu Beograda i Prištine, ostvaren na sastanku glavnih pregovarača i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, kada je usvojena mapa puta za primenu sporazuma o energetici, navodi se.

Vučić je rekao da je Srbija opredeljena za dijalog kao jedini način rešavanja otvorenih pitanja i postizanja održivog dogovora, u korist svakodnevnog života Srba i Albanaca, kao i mira i stabilnosti u regionu, dodaje se.

BONUS VIDEO: Vučić: Rastu pritisci, raste evroskepticizam

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar