Aleksandar Vučić u poseti Sokobanji Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas vlastima u Prištini da "ni ne sanjaju" da će uspeti u namerama da kako je rekao, proteraju ili unište Srbe u bilo kom delu Kosova.

Obraćajući se građanima u Sokobanji, tokom obilaska Zaječarskog okruga, Vučić je ocenio da iza odluke Vlade Kosova o otvaranju mosta preko Ibra u Kosovskoj Mitrovici stoji namera kosovskog premijera Aljbina Kurtija da „protera Srbe sa severa Kosova“.

„Danas je okupacioni gaulajter na severu Kosova i Metohije Aljbin Kurti doneo odluku, samo par dana posle onih sramnih, lažnih izbora, da otvori most koji je bio brana i čuvar interesa našeg naroda na severu Kosova i Metohije ne bi li Albanci iz južnog dela preuzeli Severnu Mitrovicu. To je njihova dugogodišnja ideja, po svaku cenu žele sukobe i da proteraju Srbe“, kazao je Vučić.

On je kazao da će Srbija uraditi „sve što je u njenoj moći“ da sačuva mir, ali da neće dozvoliti proterivanje Srba sa Kosova.

„Nemojte ni da sanjate da ćete uspeti u namerama da proterate ili uništite Srbe u bilo kom delu Kosova i Metohije. U tom slučaju, znaćemo šta nam je posao“, kazao je predsednik Srbije.

Ponovio je da Srbija ostaje na poziciji vojne neutralnosti.

„Srbija je danas jedna od retkih zemalja koja vodi nezavisnu, slobodarsku politiku, zato su sa svih strana krenuli pritisci od onih koji bi želeli da Srbija ne bude vojno neutralna već da se priključi NATO ili nekom drugom. Dok sam predsednik Republike, još četiri godine, garantujem vam kao vrhovni komandant da Srbija neće ni u NATO ni u bilo koji vojni blok. To je naš izbor“, kazao je Vučić.

Dodao je da Srbija želi najbolje odnose sa zemljama koje su je bombardovale 1999. godine ali i da moraju da postoje „neke linije“.

„Ne želim da zaboravim šta se našem narodu događalo. Uvek gledam u budućnost i zato pozivam da gradimo zemlju, da i sa onima koji su nas napali 1999. godine imamo najbliže i najbolje moguće odnose ali neke linije moraju da postoje. Linija ljubavi prema Srbiji, linija slobode koju nikad nikom ne smemo da prepustimo. Srbija će samu sebe da čuva, svoje nebo, svoju zemlju, svoje ljude“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Vučić o glasanju u Savetu Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar