Aleksandar Vučić, obraćanje
Aleksandar Vučić Foto: N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da smo do sada prihvatili bezbroj komprimisa sa Prištinom da bi Srbi na Kosovu i Metohiji glasali na izborima 3. aprila, ali da su oni tražili samo jedno - da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a na to nismo mogli, niti hoćemo da pristanemo. Srbi sa Kosova su zbog toga predložili da se izađe iz svih kosovskih insititucija. Vučić ih je zamolio za strpljenje i obećao nove razgovore 8. ili 9. aprila.

Vučić je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i razgovora sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije, rekao da odbijanje Albanaca da se održe srpski izbori 3. aprila predsatvlja, ne samo njihovo ućutkivanje, već je to pitanje bezbednosti, političkog opstanka Srba na KiM.

On je dodao da je danas razgovarao i sa ambasadorima zemalja Kvinte, ambasadorom Rusije i otpravnikom poslova Ambasade Kine sa kojima su razmotreni svi aspekti i posledice odluke Albanaca da ne dozvole održavanje izbora.

„To nije samo pitanje da li će Srbi moći da glasaju ili ne, zaustavljanja njihovog demokratskog prava, niti ko bi dobio najveću podršku,  već je to pitanje bezbednosti, političkog opstanka Srba na KiM, njihove egzistencije”, naglasio je predsednik Srbije.

On je rekao da su i zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i drugi govorili „kako nije tačno da su Albanci odbili“, ali da je Srbija prihvatila bezbroj kompromisa, ali da na kraju nisu hteli da prihvate, „jer su od nas tražili de fakto pristanak na nezavisnost Kosova“  i da ništa od toga što je srpska strana predložila, za Albance nije bilo dovoljno.

„Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju da omogući OEBS-u, i da se stavi oficir za vezu srpske vlade. Ništa od toga im nije bilo dovoljno. Mi smo se konsultovali sa našim ekspertima, to nije značilo priznanje nezavisnosti. Pristali smo na niz besmislenih stvari samo da bi Srbi mogli da izađu i glasaju, ali su oni tražili samo jedno – da Srbija prizna nezavisnost Kosova“, kazao je Vučić.

Vučić je naveo da u razgovoru sa Srbima sa Kosova i Metohije prvi put nisu imali usaglašene stavove što ne znači da između njih postoje „smetnje na vezi ili nepoštovanje“, ali da su ga iznenadili radikalnijim predlozima

Zamolio sam ih za tršpeljivost i strpljenje i da još jednom razmisle, dodao je on.

„Ostaću uz njih iako me preglasaju. Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija, već i da 435 policajaca ode. Ja ih razumem zbog terora kroz koji prolaze, ali sam ih pitao šta ćemo dan posle. Ok, mi ćemo da preuzmemo finansijski teret, ali bojim se da bismo mogli da uđemo u začarani ratni krug“, istakao je Vučić.

Neki su, kako je rekao, čak bili spremni i na sukob, a neki da odu.

„Ja sam ih zamolio da ostanu, da čuvaju naša vekovna ognjišta, jer kad se jednom u to uđe, povratka nema. Zamolio sam ih za  dodatno strpljenje i da razgovore nastavimo 8. ili 9 aprila“, naglasio je predsednik Srbije.

On je dodao da postoji nekoliko opcija i da se razgovara o tome da se pripreme posebna biračka mesta za ljude sa KiM u obližnjim opštinama  u centralnoj Srbiji.

Vučić je dodao da su na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrani svi politički, ekonomski i socijalni aspekti ukrajinske krize i problemi sa kojima se suočavamo i da su podeljeni novi zadaci u nadi da se mogu ublažiti sve posledice „najteže krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata“.

„Dogovorili smo kupovinu dodatne količine nafte za strateške, energetske i vojne rezerve, kao i nabavku dodatne količine mleka u prahu”, rekao je predsednik Srbije.

Dalibor Jevtić: U petak mirni protesti

Predstavnik Srba sa Kosova i Metohije Dalibor Jevtić ukazao je da situacija na Kosovu nikad nije bila teža po pitanju srpskog naroda

“ Na delu je institucionalno nasilje. Odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na KiM, predstavlja poslednje u nizu kršenja ljudskih prava“, rekao je on novinarima, dodajući da je očigledno da „neko želi da izazove našu reakciju“.

Jevtić je potvrdio da se po prvi put nisu usaglasili po pitanju onoga što misle Srbi sa KiM i onoga što misli predsednik, ali da veruju Vučiću i državi.

On je za petak najavio mirne proteste sa jasnom porukom – da ne žele da budu građani drugog reda i da im niko u 21. veku uskraćuje osnovna ljudska prava.

BONUS VIDEO: Zašto je Vučić toliko moćan: On je pregazio državu, ali je mudar tehnolog vlasti 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare