Foto: Michael Brochstein / ddp USA / Profimedia

Srbija poštuje Crnu Goru kao državu, ali mora da bude uz svoj narod i crkvu i ne može da zanemi i da ćuti zbog svega što se dešava njenim ljudima, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić o dešavanjima u Crnoj Gori.

Vučić, koji je danas putem konferencijske veze razgovarao sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori, rekao je za TV Prva, da su mu oni preneli svoju zabrinutost zbog hapšenja vladike Joanikija i budućnosti Srba u Crnoj Gori.

Predsednik je, kako navodi, u razgovoru rekao, da je  obaveza Srbije da pomogne u  očuvanju nacionalnog i verskog identieta i očuvanju jezika Srba u Crnoj Gori.

“Nastavićemo sa razgovorima i uskoro ćemo se videti u Beogradu” naveo je Vučić. Dodao je da će do tog sastanka doći kad se ukinu mere u vezi sa koronavirusom, a susretu će prisustvovati patrijarh Irinej,  kao i zvaničnici Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Vučić je rekao da su mu sagovornici iz Crne Gore preneli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj državi:

„U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rešava problem sa našim narodom na isti način kao što je rešavano u drugim delovima Jugoslavije. Ne verujem, niti želim da verujem da se to planira, ali sam zabirnut kao predsednik Srbije“, rekao je Vučić i ukazao da u Crnoj Gori, na primer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da „nestane“ Srba.

„Rekao sam im da će Srbija biti uz svoj narod, uz srpsku crkvu, da poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti, zanemi pred onim što se njenim ljudima i narodu dešava“, naglasio je Vučić.

Rekao je da je Srbija srpskim organizacijama, koje nisu političke, omogućila pomoć I da će nastaviti to da čini, jer je obaveza naše države čuvanje nacionalnog, verskog identiteta i srpskog jezika i pisma ćiriličnog.

On je, posle video konferencije sa Srbima iz Crne Gore, za TV Prva, rekao da je želeo da čuje šta oni imaju da kažu.

Preneo je da su svi, koji je trebalo da budu u Beogradu, a nisu mogli da dođu zbog mera vezanih za korona virus, bili na sastanku u Srpskoj kući, čiju izgradnju je finansirala Srbija, a koja se nalazi u centru Podgorice i okuplja sve srpske organiazcije.

Naveo je da su bile prisutne sve srpske organizacije, od Udruženje srskih konjiževnika Crna Gore, do Srpskog nacionalnog savjeta, ali I srpskih političkih predstavnika.

Istakao je da su po prvi put, jer se dešavalo da su neki loše govorili jedni o drugima, oni potpuno ujedinjeni i bore se za opstanak našeg naroda.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare