Pedro Sančez i Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare u Palati Srbija Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao na zajedničkoj konferecniji za novinare posle sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom da Madrid podržava Srbiju na putu ka EU bez traženja dlake u jajetu i bez dodatnih uslova.

Zahvalio je španskoj vladi na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Vučić je rekao da je ponosan i srećan što prvi put u srpskoj istoriji može da ugosti šefa španske vlade u Srbiji.

„Bila je privilegija, zadovoljstvo i čast danas razgovarati sa gospodinom Sančezom“, rekao je predsednik Srbije i istakao: “Srbija smatra i doživljava Španiju kao iskrenog prijatelja, kao jednog od najvećih prijatelja u svetu. Mi smo u poslednje vreme značajno uvećali našu trgovinsku razmenu koja je prošle godine bila u vrednosti od 811 miliona evra, a ove godine, u prvih pet meseci, je uvećana za 64,1 odsto“, kazao je on.

Pedro Sančez i Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare u Palati Srbija Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije je napomenuo i da su razgovarali o uspostavljanju još bližih ekonomskih odnosa, i najavio u oktobru održavanje biznis foruma u Beogradu, na kojem će se sastati poslovni ljudi iz dve zemlje.

„Španske kompanije su pokazale interes za obavljanje posla u Srbiji, a mi ćemo im širom otvoriti vrata“.

Vučić je naglasio da je između Srbije i Španije uspostavljena i prva pionirska saradnja i u oblasti vojne industrije, podsetivši da je Srbija kupila dva transportna aviona Kaza C295, i da će nastaviti sa kupovinom opreme od Španije.

„Otvorićemo i završiti pravljenje svih generalnih sporazuma, i svih važnih za infrastrukturne radove i ulaganje u energetiku kako bi mogli postići najbolje moguće rezultate“, rekao je.

Vučić je rekao i da su razgovarali o evropskom putu Srbije i da je zahvalan pedru Sančezu i španskoj vladi na konstantnoj podršci bez traženja dlake u jajetu i bez dodatnih uslova.

Naveo je da je španskom premijeru govorio i o inicijativi Zapadni Balkan i o značaju koji ona ima za Srbiju, kao i o poštovanju teritorijalnog integriteta.

„Zahvalio sam premijeru Španije na podršci međunarodno-javnom pravu i upoznao ga sa tokom dijaloga Beograda i prištine u Briselu. Španija pruža punu podršku dijalogu pod pokroviteljstvom EU i ja sam zahvalan Sančezu“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO: Đukanović o fotografiji sa Vučićem i Dahlanom: Nastala u kući predsednika Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare