Aleksandar Vučić Foto:printscreen/RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odilom Reno-Baso i tom prilikom izrazio očekivanje da će Srbija u naredne dve godine imati kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi.

Predsednik Vučić obavestio je predsednicu EBRD Reno-Baso da je Srbija usvojila dobro osmišljen paket mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, čija će vrednost dostići 12,7 odsto bruto društvenog proizvoda, što iznosi šest milijardi evra.

„Odlični rezultati, kojima smo počeli godinu, omogućili su nam da izdvojimo ogroman novac za podršku privredi i građanima“, istakao je Vučić, saopštilo je Predsedništvo Srbije.

Kako je navedeno, to da će Srbija imati u naredne dve godine kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi potvrđuju i prognoze MMF-a i Evropske komisije, kao i činjenica da je originalna projekcija rasta BDP za 2021. godinu revidirana, te za razliku od početnih četiri odsto koliko je bilo prognozirano pre krize izazvane korona virusom, projektovani realni rast BDP sada iznosi šest odsto.

Tokom razgovora, predsednik Vučić je istakao da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je pripremljen kako bi podržao održivi i stabilan razvoj ovog regiona.

Regionalno povezivanje kroz zacrtane planove ima za cilj poboljšanje povezanosti, infrastrukture, ljudskih resursa, konkurentnosti, kao i zelenu agendu i digitalnu tranziciju.

Dvoje sagovornika razgovarali su i o podršci malim i srednjim preduzećima kroz dodatno finansiranje i posebnu savetodavnu pomoć, uključujući i novi program za mlade preduzetnike.

Predsednik Vučić je zamolio gospođu Reno-Baso za dalju podršku EBRD u oblasti infrastrukture, s posebnim akcentom na auto-put mira Niš-Merdare-Priština, u čijoj izgradnji ta banka banka već aktivno učestvuje sa izdvojenih 85 miliona evra.

Predsednica EBRD Odil Reno-Baso ukazala je na spremnost banke da pomogne u razvoju železničke i lučke infrastrukture (Luka Beograd).

Razgovarajući na temu ublažavanja efekata klimatskih promena i smanjenja zagađenosti, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će lokalne samouprave u Srbiji usvojiti i sprovesti Akcioni plan za zeleni grad (Green City Action Plan), koji će značajno doprineti održivom razvoju gradova i boljem kvalitetu života građana.

S tim u vezi, Ministarstvo energetike Srbije, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, već priprema Zakon o obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare