Manje od tri nedelje ostalo je do izlaska na birališta, a vlast očigledno ne bira sredstva da se dodvori biračima. Ovoga puta nisu samo u pitanju obećanja i predizborna dodvoravanja, već je na delu I moguće legalno potkupljivanje birača. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da u jeku izborne kampanje predsednik države najavljuje 10.000 dinara za srednjoškolce, a za studente po 1.000 dinara. Krajem meseca će i penzioneri dobiti svojih 20.000 dinara, što je nesporno tempirano uoči izbora u decembru.

Predsednik države, koji nije kandidat na izborima, niti je predsednik stranke koja izlazi na izbore, nesmetano i bez konsekvenci deli budžetski novac za promociju SNS vlasti, a sve pod parolom „pomoći građanima Srbije“.

Poslednje gostovanje na televiziji iskoristio je da najavi kako će država izdvojiti novac, odnosno po 10.000 dinara svakom srednjoškolcu, i 1.000 za studente. 

Na kraju meseca sledi i 20.000 dinara za sve penzionere u državi. To su velika izdvajanja čak i u redovnim okolnostima, a sada su i pod većom lupom javnosti zbog toga što su najavljena u toku predizborne kampanje.

Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/

Da je to moguće legalno potkupljivanje birača tvrdi Zoran Gavrilović iz BIRODI, koji u izjavi za Novu podvlači da je evidentno da je u pitanju neetično ponašanje, te da je u pitanju ozbiljno narušavanje integriteta izbornog procesa.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Jasno je da je to neetično ponašanje gde vi u toku kampanje dajete penzionerima novac, pa onda đacima, čime se ozbiljno narušava integritet izbornog procesa. Vlast se tako stavlja u privilegovan položaj u odnosu na sve ostale konkurente i aktere koji učestvuju na izborima”, podvlači Gavrilović za Novu.

Sagovornik Nove pita na osnovu kojih kost-benefit analiza je urađena ova procena da se treba pomoći pomenutim ciljnim grupama.

„Bilo je celishodno da su izašli i reagovali Vlada Srbije i nadležno ministarstvo i rekli zbog čega se država opredelila za ovakav vid pomoći. Ovako deluje da je to za potrebe funkcionerske kampanje“, tvrdi Gavrilović.

On napominje da Vučić može da pokuša krši zakon, ali da institucije postoje da bi reagovale.

„Ovde moraju da reaguju Agencija za sprečavanje korupcije, Nadzorni odbor Narodne skupštine, a možda i tužilaštvo. Suština države je da institucije rade svoj posao. Vučić je nosilac liste koj i učestvuje u očiglednoj kupovini glasova. Ukoliko institucije ne reaguju, znaćemo da je ta kupovina glasova legalna“, zaključuje Gavrilović.

Nije prvi put da je Vučić obećao pomoć i povećanje za penzionere, što im je kasnije i isplaćeno. To se desilo u nekoliko navrata u poslednjih godina, što je svakako pomoglo njihovim odavno tankim novčanicima koje je dodatno „pojela“ inflacija. Sada su na red došli i srednjoškolci, kojima će biti isplaćena pomoć od 10.000 dinara.

Aleksandar Vučić SNS skup u Kraljevu Foto:TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Zbog čega tačno, predsednik nije objasnio, ali će i oni dobiti finansijsku pomoć. Ona manjina koja je punoletna moći će da glasa već 17. decembra, dok su analitičari ocenili da su ta sredstva najviše usmerena na njihove roditelje koji će imati pravo glasa u decembru.

Srednjoškolac Vuk Cvetković nema dilemu – ovo je kupovina glasova i samo tako može da se tumači.

„U momentima kada vlast slabi, gospodin Vučić pokušava da pridobije glas i podršku mladih klasičnom političkom manipulacijom, gde kroz finansijska sredstva privlači pažnju, koja kasnije može biti iskorišćena u dve svrhe. Prva, kako bi se privukli novi glasači da izađu i glasaju za listu koju on podržava, drugo – kako bi se promenilo ili manipulisalo mišljenje mladih glasača koji su planirali da glasaju protiv vlasti“, objašnjava Cvetković za Novu.

Konačno, Cvetković je imao i poruku za predsednika Vučića:

„Poručio bih mu da postoje škole u Srbiji bez grejanja, profesori koji godinama rade po ugovoru i učenici koji se plaše da kažu svoje mišljenje zbog straha od režima. Dok se ove stvari ne promene, nećete dobiti podršku mladih koju toliko silno želite“, zaključuje Cvetković.

BONUS VIDEO: Gojko Božović: Opasna je retorika od koje Vučić ne odustaje – poistovećivanje SNS-a sa državom!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar