Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da se u francusko-nemačkom planu za rešenje kosovskog pitanja ne traži direktno priznanje nezavisnosti Kosova, već "dozvola Srbije da Kosovo uđe u Ujedinjene nacije", dok se paralelno razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Vučić je, u emisiji „Ćirilica“ na Hepi televiziji, rekao da je kosovski premijer Aljbin Kurti uslovljava formiranje ZSO priznanjem nezavisnosti Kosova, a nešto slično je i u francusko-nemačkom planu.

On je istakao da je „posebno poludeo“ kada je čuo obaveštenje da je Fondacija Fridrih Ebert sastavila tekst Statuta ZSO i kako ona treba da izgleda.

Kakve veze ima nemačka nevladina organizacija da govori kakve su kompetencije ZSO? Ko ste vi, šta vi imate da predlažete? To je stvar Srba i Albanaca, ako je nečije, predočio je Vučić.

On je najavio da će po povratku iz Davosa imati sastanak sa „velikom četvorkom“, predstavnicima Francuske, Nemačke, Evropske unije i Sjedinjenih Država, ali je istakao da malo ko ima potrebu da „čuje“ Srbiju.

Moramo da razgovaramo o tome kako ćemo da preživimo naredna tri meseca i baš da vidim šta će da rade sa tablicama u martu, rekao je Vučić.

Srbija nije povukla nijedan jednostrani potez, naveo je Vučić, ali je, alidirajući na Kosovo, dodao da je „druga priča“ što će pojedini iz međunarodne zajednici štititi „svog tinejdžera“ po svaku cenu.

Dao sam sve od sebe da ne uđemo u sukob sa NATO, poručio je Vučić, govoreći o situaciji na severu Kosova uoči Nove godine i barikadama koje su bile postavljene.

Kako je istakao, ljudi iz Kfora su bili veoma fer, strpljivi, iako su bili po pritiskom pojedinih država članica NATO, ali su znali da im nikakav sukob nije potreban.

Vučić je rekao da nije bila njegova ideja da Srbi napuste kosovske institucije, niti da se podignu barikade, ali je stao iza srpskog naroda i njegovih odluka.

Srbi mogu da se vrate u institucije, ali kada se formira ZSO, naglasio je Vučić.

***

BONUS VIDEO – Čekajući Šolea: Skok ka kosovskom rešenju ili…? – gosti Ivan Vujačić i Obrad Kesić 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare