Foto: FoNet

Aleksandar Vučić, sporazumom potpisanim u Vašingtonu, nije dobio samo ključeve Bele kuće, nego i ključeve Balkana, ocenjuje kolumnista sajta Al Džazira Balkans.

Tim sporazumom je, navodi se u tekstu Al Džazire, Vučić zaokružio svoju trijumfalnu sedmicu, koja je počela u nedelju, porazom Mila Ðukanovića na izborima u Crnoj Gori.

Uticaj Srbije u Crnoj Gori bio je jak, nakon izbora još je jači, ali ni približno tako snažan kakav će biti za dve godine ako koalicija okupljena oko Demokratskog fronta kao najjačeg političkog subjekta, samostalno ili u koaliciji sa drugim prosrpskim partijama, a bez Dritona Abazovića koji im u tom slučaju neće biti potreban, osvoji vlast, ocenjuje Al Džazira.

Kako se navodi, za početak, nova će crnogorska vlast, kao jedan od prvih, ako ne i prvi korak, povući Zakon o slobodi veroispovesti.

“Nema danas nikakve sumnje da je taj zakon ubrzao politički kraj Ðukanovića,” smatra Al Džazira Balkans i ocenjuje da je taj zakon bio potreban i pravičan, ali da vladajuća koalicija nije imala snage da ga sprovede i odbrani, niti je u tome imala podršku zapada.

Navodi se i da je Crna Gora upozorena i da ne gradi „kineski autoput“ na Si Ðinpingovom „putu svile“, ali da je, kako se ocenjuje, pohlepa bila jača od opreza.

Al Džazira smatra da će sada Crna će Gora, umesto u EU, ući u „mali Šengen“, koji je Ðukanović odbio.

Iako ideja o malom Šengenu, nije Vučićeva, kaže se u tekstu (formiranje malog Šengena je pre nekoliko godina najavljeno iz Francuske, odakle se čula inicijativa o trodelnoj Evropi), ali, Vučić je, kako kažu “pobedio na tenderu za izvođača geopolitičkih radova, koje je Zapad odlučio da sprovede na Balkanu”.

Ocenjujući da je Ðukanović godinama bio ključni partner zapada na Balkanu, a onda postao „autokrata, Al Džazira tvrdi da se Crna Gora nije transformisala dovoljno brzo.

“Elem, rečena dijagnoza crnogorskog režima nije bila najava, nego objava kraja. Vlast je postala spora i inertna, nespremna na bolne rezove, pre svega u trulom pravosuđu, koje smrdi do neba. Protivnik je postao brži, mudriji i video je dalje,” piše Al Džazira i ocenjuje da “Crna Gora danas nije lokomotiva na evropskom putu, nego najmanja i najslabija članica saveza sačinjenog od levata koji u dogledno vreme neće ući u EU”.

S druge strane, Al Džazira smatra da za Bosnu i Hercegovinu u svemu rečenom ima i nešto pozitivno.

“Celovitost Bosne i Hercegovine neće biti cena konačnog i formalnog srpskog priznanja Kosova. Beograd je već isplaćen – Crnom Gorom,” zaključuje kolumnista sajta Al Džazira Balkans.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare