Aleksandar Vučić Foto:FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je, komentarišući poruke ruskog šefa države o mogućem reagovanju Kremlja, da veruje da Vladimir Putin ne blefira kad govori o svojim daljim potezima, javila je agencija Tanjug.

Putin je u sredu u obraćanju naciji, nakon ukaza o mobilizaciji dodatnih snaga ruske vojske, ponovo zapretio zapadu.

„Ako teritorijalni integritet naše zemlje bude u opasnosti, mi ćemo odgovoriti svime što raspolažemo da zaštitimo Rusiju i naš narod. To nije blef“, kazao je Putin.

Vučić je, u intervjuu za američku TV mrežu Newsmax, istakao očekivanje da će mir prevladati i da će doći do kompromisnog rešenja između Rusije i Ukrajine.

Novinar Newsmaxa je rekao da je zapad zabrinut posle Putinovog obraćanja i izjave o mogućoj upotrebi svih vojnih kapaciteta i upitao Vučića, koji se više puta susreo s ruskim liderom, smatra li da predsednik Rusije blefira.

„U Srbiji se nadamo da će mir prevladati i da će svi učiniti sve da se dođe do kompromisnog rešenja. Ne mogu da govorim kao vojni analitičar, već kao predsednik, da bi odgovorio na ovo pitanje, ali da, tačno je, mnogo puta sam se video sa predsednikom Putinom i ne verujem da on blefira“, rekao je Vučić, koji se nalazi u Njujorku zbog zasedanja Generalne skupštine UN.

Tokom emisije, voditelji su spomenuli da Srbija ima dobre odnose s Rusijom i upitali Vučića kakav je odnos Srbije prema sukobu u Ukrajini, navodi Tanjug.

„Mi imamo tradicionalno dobre odnose s Rusijom i Ukrajinom“, naglasio je Vučić, istakavši da se Srbija ne stavlja ni na čiju stranu i da će uvek osuditi rat.

„Potrebni dodatni napori da se nastave pregovori Beograda i Prištine“

Vučić je izjavio da bi za Srbiju bilo dobro da diversifikuje snabdevanje energentima i izgradi konektore na granicama s Bugarskom i Severnom Makedonijom.

„Gledamo kako da unapredimo energetski sektor i diversifikujemo izvore snabdevanja energentima“, rekao je on za američku televiziju Njuzmaks.

Ocenio je da je situacija na severu Kosova „uspešno deeskalirana“, ali su potrebni dodatni napori da se nastave pregovori Beograda i Prištine.

„Nadam se da će druga strana razumeti šansu da se postignu kompromisna rešenja, što je uvek bolje od upotrebe oružja“, rekao je predsednik.

Vučić se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem, u zgradi Stalne misije Kine pri UN u Njujorku.

Vučić sa šefom kineske diplomatije: Ozbiljan i sadržajan sastanak sa našim prijateljima

RTS prenosi da je predsednik Srbije rekao da je imao „odličan, ozbiljan i sadržajan sastanak sa kineskim prijateljima, na kojem smo ponovili čvrstu posvećenost Srbije i Kine doslednoj borbi za poštovanje međunarodnog prava i načela utkanih u Povelju UN“.

Vučić, koji u Njujorku učestvuje na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN, rekao je da su razmenili mišljenja i o stanju u svetu i o regionalnim pitanjima.

„Kao i uvek, s pažnjom sam saslušao odmerene, promišljene i mudre stavove naših kineskih diplomata“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO – Cene avio karata obaraju rekorde: Od 1.600 do 5.600$ za beg iz Moskve u Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar