Kirjakos Micotakis i Aleksandar Vučić Foto: F.S./ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je grčkom premijeru Kirjakosu Micotakisu na današnjem sastanku preneo da je Srbija čvrsto opredeljena za nastavak i ubrzanje evropskog puta, i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju, nego je to stvar od suštinskog značaja za zemlju.

Ali i u Evropi moraju da razumeju da očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na njenom putu, istakao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da je razgovarano o svim aspektima odnosa dve zemlje.

Grčka je, konstatovao je Vučić, jedan od značajnih, važnih i iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu, a dve zemlje neguju dobre, prijateljske i bratske odnose.

Vučić je rekao da je cilj da Srbija do kraja 2027. godine ima BDP od 100 milijardi evra što bi pokazalo da je Srbija napravila „kvantni skok“.

PROČITAJTE JOŠ...

Da bi se to ostvarilo potrebna je i pomoć grčkih prijatelja i mi želimo dobrodošlicu svim grčkim firmama koje žele da zarade u Srbiji i koje mogu da pomognu Srbiji da izvede sve za šta je obezbedila novac, „jer Srbija nema problema sa novcem već kako da izgradi sve ono za šta je novac obezbedila“.

Vučić je naveo da je sa Micotakisom razgovarao o energetici, naftovodu, gasovodu i o vetroparkovima i solarnim parkovima koje bi grčke kompanije mogle da grade u Srbiji.

On je rekao da je Srbiji važno da se spoji kvalitetnom železnicom do Soluna i Pireja, jer Srbija mora da ima luku jer će izvoziti sve više.

Vučić je dodao da je Srbija zainteresovana da kupi pet ili 10 odsto lučkih kapaciteta, „ako neko hoće srpske pare“.

Micotakis je rekao da Grčku posebno interesuje da se sa Srbijom bolje poveže po pitanju energije i transporta.

On je rekao da Grčka ohrabruje praktično učešće Evropske unije u razvoju infrastrukture Srbije.

Kirjakos Micotakis i Aleksandar Vučić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Micotakis je naveo da se saradnja Grčke i Srbije proširuje po pitanju diversifikacije energije i transporta gasa.

On je dodao da Grčka ima izuzetno znanje na polju obnovljive energije, jer je više od polovine energije koje koristi iz izvora obnovljive energije. Grčka želi da podeli to znanje kako bi se takav način snabdevanja energijom proširio ka severu, dodao je Micotakis.

„Želimo da u Srbiju uvedemo zelenu energiju iz obnovljivih izvora i prenesemo vam tehničko znanje i investicije“, rekao je Micotakis.

Grčki premijer poželeo je sreću Beogradu u organizovanju Ekspo 2027. i istakao da je Atina podržala kandidaturu Beograda i da je spremna da pomogne Srbiji u organizaciji te svetske izložbe.

Ističući da Grčka verovatno najsnažnije od svih zemalja Evrope podržava Srbiju na njenom evropskom putu, Micotakis je dodao da je radostan zbog toga što Srbija želi da nastavi proces priključenja EU, „jer za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a budućnost bez nas ne postoji bez Srbije i Zapadnog Balkana“.

Micotakis je ponovio da stav Grčke u vezi sa Kosovom ostaje nepromenljiv i istakao da su dijalog i evropsko posredovanje jedini put ka normalizaciji odnosa dve strane.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar