Foto:Goran Sradanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je u danas na ručku patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, učesnike Sabora SPC.

Ručak je organizovan na Andrićevom vencu, a prisustvuje mu i predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, objavljeno je na instagram nalogu buducnostsrbijeav.

Vučić je rekao da je danas na ručku sa patrijarhom srpskim Porfirijem i episkopima razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i svim ključnim pitanjima za srpski narod, te da je ukazao na brojne opasnosti i važne sastanke po pitanju KiM.

„Srećan sam što sam ugostio patrijarha Porfirija i čak 35 episkopa SPC, a razgovarali smo o ključnim pitanjima za srpski narod“, rekao je Vučić nakon sastanka, kome je prisustvovao i predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Kako je rekao, razgovaralo se o situaciji na Kosovu i Metohiji, u RS, o svim problemama sa kojima sa suočavamo.

„Bili smo otvoreni, čini mi se da smo dobro razumeli jedni druge. Crkva ima stanovište da je važno jedinstvo države, naroda i crkve, nama je važno da imamo što bliže stavove i da možemo da ih delimo sa predstavnicima Crkve, uz razumevanje činjenice da je crkva odvojena od države i da se poštuje princip sekularnosti“, rekao je Vučić.

„Ukazao sam im na brojne opasnosti, na mnogo važnih sastanaka koje ćemo da imamo u narednom periodu, pre svega po pitanju KiM. Video sam da ih je iznenadila grčka reakcija“, rekao je Vučić.

Podsetimo, Sabor počeo je 24. maja Svetom arhijerejskom liturgijom, a već sutradan je započet radni deo, odnosno zasedanje. U pitanju je prvi Sabor SPC od kad je Porfirije postao poglavar, a očekuje se da na njemu bude rešeno pitanje ko će ubuduće biti na mestu mitropolita crnogorsko-primorskog, zagrebačko-ljubaljanskog i episkopa valjevskog.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar