Aleksandar Vučić Foto:Adem ALTAN / AFP / Profimedia

Rusija i Ukrajina od jutros su zvanično u ratu. Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da napadne Ukrajinu, izazvala je osude zvaničnika sa svih strana sveta, međutim, stav Srbije po ovom pitanju i dalje nije poznat. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za danas u 13 časova sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a zatim će se obratiti i članovima Vlade u 15 časova. Prema mišljenju višeg istraživača beogradskog Centra za bezbednosnu politiku i saradnika Londonske škole ekonomije Vuka Vuksanovića, srpsko rukovodstvo je u vrlo nezgodnoj situaciji, jer sve vrlo podseća na kosovski scenario. Razlika je u tome što sad međunarodno pravo krši "prijatelj Srbije" - Moskva.

Viši istraživač beogradskog Centra za bezbednosnu politiku i saradnik Londonske škole ekonomije Vuk Vuksanović kaže da ova situacija podseća na prvobitnu ukrajinsku krizu iz 2014. godine kada je Evropska unija, takođe, očekivala da se Srbija po tom pitanju usaglasi sa njihovom spoljnom politikom.

Foto: Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

“Sad je situacija, međutim, mnogo opasnija naročito po predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je 2014. bio na početku, a sad je već dugo u igri. On se već nalazi na radaru Vašingtona zbog saradnje sa Moskvom i Pekingom, a sad će biti pod mnogo jačim reflektorom nego 2014. Na način na koji ne želi da bude. Celu situaciju dodatno komplikuje dogovor o privilegovanim cenama ruskog gasa iz novembra prošle godinu u Sočiju, jer to čini bilo kakav potez protiv Moskve vrlo opasnim”, kaže Vuksanović.

Na pitanje da li se može povući paralela između događaja u Ukrajini sa onim što se dešavalo na Kosovu i konstataciju da srpska strana u ovoj situaciji ne može da odreaguje na način na koji bi želela, jer je u tome sprečava “prijateljstvo” sa Rusijom, Vuksanović odgovara:

“Naravno da psotoji paralela, a situacija je vrlo nezgodna za Srbiju. Rusija u ovom sukobu može lobirati da druge države priznaju nezavisnost Donjecka i Luganska, a u slučaju Srbije to otvara osetljive paralele sa Kosovom. Sa druge strane Ukrajina i zapadne zemlje će tražiti od Beograda da podrži njihovu poziciju. A činjenica je da Rusija koristi 1999. i 2008. godinu i kosovski presedan svaki put kad treba da ošamari Zapad, jer kažu “mi ne radimo ništa što vi već niste uradili sa Kosovom”. Suština je u tome da sve dok je kosovski spor i dalje u igri, Beogradu su vezane ruke. Srpsko rukovodstvo bneće moći više od ovoga”, objašnjava Vuksanović.

Vučić upao u svoju zamku

Komentarišući izjavu predsednika Srbije da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali da su mediji u Srbiji i narod, na strani Rusije, Vuksanović kaže da je Vučić upao u svoju zamku.

“On se plaši unutrašnjeg haosa koji bi moglo da izazove okretanje leđa Rusiji, pre svega zbog popularnosti Rusije. Vučića, međutim, plaši i kako bi se takva odluka odrazila na njegovo biračko telo, jer bi deo proruski nastrojenih glasača mogao da se okrene drugim desničarskim strankama. On sam snosi odgovornost za ovaj problem jer je vlast agresivno forsirala kroz svoje tabloide i medije taj proruski narativ i sada je Vučić praktično upao u svoju zamku”, zaključuje Vuksanović.

BONUS VIDEO: Snimci ruskih trupa koje ulaze u Ukrajinu sa Krima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar