Foto:FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDŽIĆ - bk

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, 15. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nekoliko puta na svom Instagram profilu isticao značaj pomoći i podrške koje su određene države uputile našoj zemlji. Vučić je 13 puta postavljao objave gde je direktno ili indirektno isticao pomoć Kine. Nakon te zemlje, slede Rusija kojoj se predsednik zahvalio dva puta, zatim Norveška i Francuska sa po jednom objavom na Instagram profilu prvog čoveka države. Pomoć Evropske unije predsednik Srbije ni jednom nije pomenuo na ovoj društvenoj mreži.

Dva dana po uvođenju vanrednog stanja, Vučić je na svom Instagram profilu objavio zahvalnost za najavljenu pomoć Kine na sledeći način.

„Srećan sam i ponosan što imam takve prijatelje. Nikada vam ovo nećemo zaboraviti“, napisao je Vučić, nakon najave da će Kina uputiti pomoć Srbiji i da će u našu zemlju doći kineski stručnjaci.

Foto printscreenž

 

Istog dana predsednik je poručio da Srbija nikada neće zaboraviti prijateljstvo koje je Kina iskazala prema njoj.

Foto: Printscren

Tri dana kasnije, Vučić je na svom Instagram profilu pozdravio dolazak Kineza na sledeći način:

 

Dolazak Kineza

Dočeku prvog aviona sa pomoći iz Kine, Vučić je lično prisustvovao. A fotografije sa tog događaja ubrzo su osvanule na predsednikovom profilu, gde je on još jednom naglasio koliko je značajno prijateljstvo Srbije i Kine.

Insta/fotoprintscreen

Izuzev pomenutih Instagram objava, prvi čovek države još se osam puta, direktno ili indirektno, zahvalio Kini. A nakon što je Norveška uputila pomoć Srbiji u iznosu od 5 miliona evra, Vučić je takođe iskoristio priliku da izrazi zahvalnost toj skandinavskoj zemlji.

Insta/prinstcreen

Prethodne nedelje, predsednik Srbije razgovarao je sa prvi čovekom Francuske Emanuelom Makronom. Nakon razgovara, Vučić je obajvio da Srbija ima podršku ove države, jedne od najuticajnijih u Evropskoj uniju, u borbi protiv koronavirusa.

 

 

VucicMakron/foto instagram printscreen

 

Dva puta hvala Rusima i zahvalnost komesaru EU na ličnom angažmanu

Nakon što je Rusija, 3. aprila, uputila pomoć Srbiji, poslavši stručnjake za suzbijanje epidemije, kao i medicinsku opremu, predsednik Srbije je u dva navrata istakao značaj te podrške.

InstagramAV/prinstscreen

Zbog upućene pomoći Ruske Federacije, Vučić se zahvalio predsedniku te države Vladimiru Putinu.

Vučić i Putin/Instagramprintscreen

S druge strane predsednik Srbije ni u jednoj od svojih objava na Instagram nije pomenuo pomoć koju je Evropska unija uputila Srbiji, a nekoliko put je čak kritikovao način na koji EU postavila prema krizi prema Srbiji, navodeći da evropska solidarnost ne postoji.

„Evropska solidarnost ne postoji. To je bila bajka na papiru. Ja sam danas uputio posebno pismo jedinima koji mogu da pomognu, a to je Kina“, izjavio je Vučić 15. marta na dan kad je u Srbiji uvedeno vanredno stanje.

Doduše, na svom Tviter nalogu, naveo je da je razgovarao sa komesarom za susedsku politiku i proširenje EU Oliverom Varheijem, o pomoći koju ta zajednica upućuje Srbiji, zahvalivši se ujedno komesaru Unije na ličnom angažmanu.

AV/TW printscreen

 

Podsetimo, nedavno je ambasador Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici  za Nova.rs rekao da EU pomaže Zapadni Balkan sa više od 700 miliona evra i da su međunarodna saradnja i solidarnost, danas više nego ikada, ključni.

“Danas je EU predstavila svoj globalni odgovor na pandemiju koronavirusa, sa finansijskom podrškom u vrednosti od 15,6 milijardi evra”, rekao je Fabrici.

Ambasador je istakao da pored toga što EU čini sve što može da pruži podršku svojim građanima, pomaže i svojim partnerima u okruženju i šire kako bi se izborili sa uticajem koji koronavirus ima na njihovo blagostanje, prosperitet i sigurnost.

Početkom meseca, objavljavena je vest da je naša država od novca dobijenog od EU kupila 75 respiratora,da je Unija donirala Srbiji 4,9 miliona za nabavku medicinske opreme. Krajem prethodnog meseca, objavljeno je da je Srbija dobila 15 milona evra pomoći od Evropske unije za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram