Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju ni pedalj naše otadžbine, poručio je predsednik Srbije na promociji najmlađe klase oficira Vojske Srbije u Beogradu. Pomalo bizarno, ali svakako za razmišljanje jeste to što predsednik priča da neće dati ni pedalj zemlje, ali na svečanoj ceremoniji izostali su stihovi "Kosovo je duša Srbije", koji predstavljaju integralni deo pesme koja se čula na promociji novih oficira.

Na svečanosti ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu juče je u prve oficirske činove promovisano 135 kadeta i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Najbolji su dobili pištolje s posvetom.

„Srbija je danas mnogo bogatija za još jednu generaciju potporučnika, koja ne pamti ratove, i živimo u nadi da će tako biti i za buduće generacije. Ova generacija je lišena te prošlosti, ali svesna svojih zadataka u miru kao i ratu“, poručio je Vučić u čestitki vojnicima.

Vučić je pored toga istakao da neće dati Kosovo i Metohiju, niti pedalj naše zemlje, ali u stvarnosti Kosova nema – barem u pesmama. Deo svečanosti činio je i defile pitomaca vojnih akademija, uz orkestar i soliste vojnog orkestra i hora „Stanislav Binički“, koji su uz intoniranje himne na početku, potom i koračnice, izveli i nekoliko pesama o borbama na Kosovu.

Ono što je ostalo primetno jeste da su izostali stihovi da je „Kosovo duša Srbije“:

„Da zauvek svi pamtimo, podvig slavne dizivije, zato složno uskliknimo, Kosovo je duša Srbije“, stihovi su u originalu, ali je u verziji ispred Narodne skupštine bilo nešto drugačije:

„Da zauvek svi pamtimo, podvig slavne divizije, da zauvek svi slavimo sve heroje naše Srbije“, otpevala je solistkinja Katarina Božić.

****

Bonus video: Vučić – Nikome nećemo dati ni Kosovo i Metohiju, ni pedalj naše otadžbine

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare