Foto:Nova.rs

Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati izbora, lider naprednjaka Aleksandar Vučić upozorio je da se Srbija ekstremno pomerila udesno i da ga brine rast broja stranaka desne orijentacije. Međutim, bez obzira na to što su tri liste NADA, Patriotski blok i Zavetnici ušle u Skupštinu, izjava predsednika nije bila tačna, o čemu svedoče i rezultati izbora iz 2016. godine.

“Čestitam svim političkim takmacima i rekao bih da ono što je važno za našu zemlju, to je da je uticaj ukrajinske krize ogroman na rezultate izbora, da se Srbija dramatično pomerila udesno, da sam sam kriv što lista SNS imaju nešto manje glasova, ali ćemo o tome voditi računa prilikom formiranja vlade“, poručio je Vučić nakon izbora.

Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dramatični rast desnice, kako ga je opisao šef srpske države, ipak nije toliko dramatičan koliko je on želeo da ga predstavi. Podsećanja radi, na izborima 2016. godine, u parlament su ušle dve liste sa desnog spektra – Srpska radikalna stranka i koalicija okupljena oko Demokratske stranke Srbije i Dveri.

Na pomenutim izborima, ove dve liste su u zbiru osvojile ukupno 13,14 odsto glasova, od čega su radikali dobili podršku od 8,10 procenata, odnosno tačno 306.052 glasa, dok  je kolacija Dveri i DSS dobila podršku od 5,04 odsto, što znači da je za njih glasalo 190.530 birača. U zbiru oni su na izborima 2016. godine dobili podršku od 496.582 građana.

Foto:Ivica Veselinov/NADA

Šest godina kasnije, u jeku ukrajinske krize i priči o svrstavanju Srbije za Rusiju ili protiv nje, koalicija NADA je osvojila 5,38 odsto, koalicija Dveri-POKS 3,81 procenat, dok su Zavetnici osvojili 3,72 odsto podrške građana.

U zbiru, ove tri liste su osvojile 487.754 glasa, što je za 8.828 manje u odnosu na izbore 2016. godine. Kada se govori o tome da desnica bolje stoji nego ranije, zaboravlja se i činjenica da je u međuvremenu cenzus za ulazak u parlament i lokalne skupštine spušten sa pet na tri odsto.

Milica Djurdjevic Stamenkovski
Milica Đurđevic Stamenkovski Foto:TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Poređenja radi, da su ostala izborna pravila koja su važila 2016. godine u Skupštinu Srbije ušla bi samo koalicija NADA. Sve to govori u prilog oceni da se predsednik Srbije prevario u računici i da su njegove slutnje neopravdane.

Tribina u organizaciji Novog Optimizma pod nazivom (ZA)GAĐENJE BEOGRADA I SRBIJE – od ideologije do ekologije
Dragan Popović, tribina nazivom (ZA)GAĐENJE BEOGRADA I SRBIJE – od ideologije do ekologije Foto:Novi Optimizam

Direktor Centra za praktičnu politiku Dragan Popović za dnevni list “Nova” ističe da je šef srpske države svesno spinovao govoreći o rezultatima desnice na izborima, kako bi sebe predstavio kao jedinog prihvatljivog partnera za Zapad.

– Desnica nije specijalno ojačala u Srbiji, već su različite stranke desnice ušle u parlament zahvaljujući različitim razlozima. Jedna stvar je DSS, koji je uzeo deo birača SNS i Šapićeve bivše stranke, a druga stvar su Zavetnici, koji su dobili podršku mlađih ljudi i protestne glasove. Desnica je otprilike na istom nivou na kom je bila, samo što je sad SNS dobio manje, a neke druge stranke su dobile više – objašnjava naš sagovornik.

Popović je uveren da će priču oko jačanja desnice Vučić koristiti kao argument da bi ucenjivao Zapad.

– Njemu je stalno bila želja da ima jaku desnu opoziciju. To se vidi po tome što im je dao ogroman prostor u medijima, a i po tome što oni do sada nisu toliko napadani u provladinim medijima. Njemu treba jaka desna opozicija kako bi se predstavio Zapadu kao neko ko je sredina, ko je prihvatljiv i da bi mogao da pošalje poruku kako ima gorih i od njega – zaključuje Popović.

Bonus video: Aleksandar Šapić postigao autogol na izborima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare