Foto: Društvene mreže

Srpski političari i društvene mreže postaju kao nokat i meso. Kao da im je sam Donald Tramp pokazao put. U Srbiji se taj put račva na dve strane - Tviter i Instagram, tek po koje zalutalo jagnje završi na Fejsbuku. Ovaj prvi virtuelni put ka glasačima u našoj zemlji za sad je “rezervisan” za opoziciju. Drugim putem hode predsednik Aleksandar Vučić i njegova kamarila. Samo zamenik gradonačelnika Goran Vesić je jedinstven. On ima nalog i na Tik Toku.

Društvene mreže definitivno postaju jedno od značajnih sredstava komunikacije sa glasačima. I nije to otkriveno u Srbiji. Zvezda Tvitera godinama je bio bivši američki predsednik Donald Tramp, štaviše ima onih koji veruju da je originalnim i necenzurisanim objavama na ovoj društvenoj mreži prikupio simpatije brojnih glasača.

Prema svecu i tropar

Marketinški stručnjak Igor Avžner za Nova kaže da sama odrednica da se neki nalaze na Tviteru, a drugi na Instagramu govori o činjenici da su političari uradili istraživanje i na osnovu toga se opredelili i za način i za kanal za koji smatraju da je u ovom trenutku najprimereniji za ciljeve koje žele da ostvare.

“ Jasno je zašto ciljna grupa vladajuće stranke ide na Instagram, koji je uglavnom baziran na dominantnoj slici, a tek onda na tekstu. I u osnovnoj školi se prvo počinje sa slikovnicama, a tek kasnije se čita lektira”, kaže Avžner.

Dodaje da se treba osvrnuti i na to da „Jedna slika govori vise od hiljadu reci”.

„Ukoliko vidimo na primer Anu Brnabić kako sa predsednikom ispija u prijatnom ambijentu času vina, to govori o bliskosti i poverenju. Čak i da postoji tekst koji bi sliku stavio u drugačiji kontekst, pretpostaljam da se velika većina ne bi na tekst ni osvrnula, već bi se zadržala na idiličnoj slici“, navodi on.

Dakle, političari komunicaraju sa onima koji žele da ih vide i čuju, na način na koji to njihovi “pratioci” žele.

Značaj društvenih mreža je, kako kaže, sve veći.

“Pre samo par godina za mnoge informacije nismo mogli ni da pomislimo da će nam biti dostupne, a danas upravo preko mreža lako dolazimo do njih. Mreže mogu poslužiti i za motivisanje ljudi da promene političke poglede, da se okrenu protiv jedne ili druge strane. Da se organizuje izlazak na protest ili podršku. Da se lokalna samovolja zaustavi. Da se spasavaju reke ili ukaže na ekolođke probleme”, ističe Avžner.

Tviter opozicija

Kad se pogleda koje društvene mreže koriste političari u Srbiji, zaključak je da je Tviter nekako rezervisan za opoziciju. U oskudici prostora na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, ovo postaje jedini način njihove komunikacije sa publikom i potencijalnim biračima. Lideri opozicionih stranaka uglavnom se oglašavaju putem ove društvene mreže. Naloge na Tviteru imaju predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Dveri Boško Obradović…

Opozicione stranke koriste i Fejsbuk, ali uglavnom za lajv prenose konferencija za novinare ili obraćanja javnosti. Ovaj trend “uživo obraćanja” među prvima je pokrenula potpredsednica SSP Marinika Tepić. Već je postala prepoznatljiva po Fejsbuk prenosima konferencija na kojima je govorila o korupciji, aferama u Telekomu i mnogim drugim preduzećima, poslovima koji se vezuju za nosioce najviše državne vlasti.

Od poznatijih političara vlasti, na Fejsbuku je najaktivniji poslanik SNS Vladimir Đukanović. Tviter nalog je ugasio. Valjda mu se nije dopalo društvo.

Predsednički pasulj na Instagramu

Predsednik države, pak, bira Instagram. Preko svojih naloga na ovoj mreži Aleksandar Vučić javnost obaveštava o svemu. Baš o svemu. Bilo da je to sastanak na državničkom nivou, maženje psa, igranje košarke ili pasulj koji je tog dana pojeo. Pasulj, naravno, nije svaki dan na meniju.

Za predsednikom su krenuli i ostali naprednjaci. Barem oni “u proboju”.

Na Instagramu naloge ima i premijerka Srbije Ana Brnabić, ali i gotovo čitava udarnička pesnica SNS u Skupštini, poput Sandre Božić, Biljane Pantić Pilje…

Aleksandar Vucic i Goran Vesic
Aleksandar Vučić i Goran Vesić Foto:Instagram/buducnostsrbijeavFacebook/Горан Весић

Na Instagramu je i Goran Vesić, a njegove objave, vrlo često verovatno ne slučajno, neodoljivo podsećaju na predsednikove. Ima Vesić i fotografije sa kučićima, i sa košarkaškog terena, ali i za stolom. Ali ne sa tanjirom pasulja, već graška… Maminog.

Zamenik gradonačelnika otišao je i korak dalje…

Tiktoker Sićve

@sicve011

#foryoupage #fyp #beograd #gradbeograd

♬ original sound – sicve011

Goran Vesić je prvi političar iz Srbije koji je probio led na mreži koja okuplja najviše mladih – Tik Toku.

Vesić je svoj nalog @sicve011 otvorio video objavom iz Skupštine grada Beograda zajedno sa svojom bratanicom Nađom Vesić.
„Pošto je Nađa prvak Evrope u geografiji ja od danas otvaram svoj TikTok nalog“, rekao je Vesić i dodao:
„Srećan sam što se nalazim na ovoj mreži. Nemam puno iskustva sa njom ali pokušaću da vam se predstavim drugačije i ličnije i da vidite kako i sa koliko želje radim ovaj posao“, poručio je Vesić korisnicima Tik Tok mreže.

Živi nismo…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar