ALEKSANDAR VUCIC I NASER BIN HAMAD ISA AL KALIF
Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Palati Srbija, posle razgovora sa predstavnikom kralja Bahreina za humanitarna pitanja šeikom Naserom bin Hamadom Al Kalifom, da su se dogovorili da se izbegne dvostruko oporezivanje i da dve države potpišu jedan sveobuhvatan sporazum.

On je rekao i da je dogovoreno da se „ide“ sa aktima kojima bi se promovisale obostrane investicije.

Namera je da se potpiše sporazum koji bi pokazao koliko su dve države rešene da sarađuju, kazao je Vučić i istakao da će srpsko gostoprimstvo teško dostići ono koje je on doživeo u Bahreinu.

Istakao je da prijateljski odnosi dve zemlje mogu da se razviju i kroz konkretne projekte i kroz međusobnu podršku u različitim međunarodnim institucijama i organizacijama.

Vučić je rekao da se moraju „uvećati veoma skromni brojevi trgovinske razmene“, napominjući da „tek sada uspostavljamo pravu saradnju“ i misli da ćemo „kroz neku godinu moći da svedočimo o strahovitom brzom napretku i razvoju najbiližih parterskih odnosa“.

Prema njegovim rečima, može se uskoro očekivati potpisivanje sveobuhvatnog međudržavnog sporazuma jer je puno polja za saradnju – od poljoprivrede do vojne industrije, najavljujući za sutra biznis forum.

Vučić je ukazao da bi otvaranje ambasada pospešilo saradnju i da bi uspostavljanje direktne avionske linije između Beograda i Maname pospešilo turizam i saradnju.

Vučić je pozvao „sve arapske prijatelje“ iz Bahreina da posete Beograd i Srbiju, „da zavole ovu zemlju i da grade svoju drugu kuću“ u Srbiji.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Al Kalifa je rekao da je bio oduševljen kada je stigao u „prelepi istorijski“ Beograd, u koji je došao kako bi istražio nove mogućnosti „srdačnog prijateljstva i partnerstva“.

On je kazao da ova poseta dokazuje značaj bilateralnih veza i „vrednosti partnerstva koje raste i za koje se nadamo da će biti konsolidovano diplomatskim i strateškim vezama“ dve zemlje.

Naveo je kralj Bahreina naložio da se otvori ambasada u Beogradu i da je taj gest Vlada Srbije dobro prihvatila i uzvratila.

Otvaranje zvaničnih kanala je vežan korak u usvajanju institucionalnog pristupa kako bi saradnja bila olakšana i unapređena, rekao je Al Kalifa.

Sutra, drugog dana posete predsednik Vučić i šeik Naser bin Hamad bin Isa Al Kalifa prisustvovaće prikazu naoružanja, vojne opreme i sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na Vojnom aerodromu „Pukovnik Milenko Pavlović“ u Batajnici.

Vučić je sredinom marta boravio u poseti bahreinskoj prestonici Manami. Kralj Bahreina Hamad bin Isa el Kalifa i Aleksandar Vučić tada su ocenili da su razgovori koje su vodili bili od istorijskog značaja za odnose dveju zemalja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar