Foto: Printscreen/TvHappy

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na TV Hepi da će Grčka unaprediti svoje odnose sa Kosovom i da se nada da to neće ići dalje. On je naveo da i Španija uspostavlja svoju prvu kancelariju u Prištini.

„Davno su Grci prevazišli nivo oficira za vezu. Oni su uspostavili trgovinsku kancelariju sa Kosovom, ali smo se nadali da neće biti dalje. Naš ambasador je pozvan na razgovor u MSP Grčke i sada tu kancelariju unapređuju u kancelariju za kosovske interese. Čudna mi je najava posete grčkog ministra Prištini. To je za nas bolno, teško“, naveo je Vučić.

On je rekao da i Španija uspostavlja svoju prvu kancelariju i da se to radi uoči posete Lajčaka i Palmera Beogradu i uoči nastavka dijaloga u Briselu.

„Nema potrebe za paniku, jer je to deo velikih, sve ozbiljnijih pritisaka, koje smo kao zemlja očekivali. Vidite i narastajući pritisak Nemačke i EU, a rešenje za njih je priznanje Kosova“, izjavio je Vučić.

On je naveo da je Srbiju potrebno doterati uza zid da bude u teškoj situaciji zbog njihovih geopolitičkih interesa i ne samo zbog toga.

„Srbija je od zemlje koja je bila u regionu 4. po visini plata, sada je prva. Sada je plata u Srbiji za 30 odsto veća nego u Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

On je naveo da je ekonomski savetnik Dragana Đilasa Dušan Nikezić zaposlen u firmi Đilasa.

„Kad govorite o njemu, o Tepić, o onoj Lukić… to su sve uposlenici u privatnoj komapniji koja je opljačkala Srbiju Dragana Đilasa. Nije reč o stranačkim funkcionerima, već uposlednicima Dragana Đilasa, koja je po sopstvenom priznanju Đilasa u vreme dok je bio na vlasti ostvarila prihod u visini od 619 miliona evra“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je Srbija u prvom kvartalu bila broj jedan u Evropi po rastu BDP, a Francuska na mestu broj dva.

„Svako zaustavljanje Srbije u njenom ekonomskom razvoju je strašno. zato moramo da se borimo da čuvamo mir i stabilnost, da ne budemo izolovani, da nastavljamo da vodimo razgovore. Mi dobijamo na vremenu“, naveo je on i dodao da je stopa javnog duga 58 odsto, uprkos kovidu.

„Nivo stranih direktnih investicija 61 – 62 odsto celog Zapadnog Balkana“, izjavio je Vučić.

On je naveo da Lajčak i Palmer vode svoju politiku.

„Srbija je dobra samo kada sluša i kada je manja i slabija od svih ostalih u regionu. Onog sekunda kada Srbija postaje ekonomski snažnija… Mi dajemo 12 miliona evra za Dubicu, Kostajnicu, nevesinje i Drvar… To nisu sanjali. Reč je o veoma siromašnim opštinama. Odjednom Srbija postaje hegemon. Krivi smo kada Grčka unapređuje odnose sa Kosovom, kada Krivokapić dolazi u Beograd i određuje ko će biti mitropoliti, ja sam izveo državni udar. Nisam obavešten zašto. Kriv sam, jer kažu u svojim komentarima, jer se Vučić neće odreći svog naroda i šape u Crnoj Gori. Nećemo da neko otima identitet našeg naroda u Crnoj Gori“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je on jedini koji nikoga nije isporučio Haškom tribunalu.

„Više ne gone ni ratne zločince, nego ljude koji krivi zbog toga što su uticali u postupku koji je za njih sramota. Reč je postupku protiv Šešelja. Onda vam dolaze pridike iz EU. Mi moramo da prođemo na miran način i izborimo se sa pritiscima koji će biti sve snažnije“, rekao je Vučić.

On je naveo da smo hiljadu puta nudili kompromis.

„Njih sedmoro skočilo na mene (na Brdu kod Kranja)… Žena (Vjosa Osmani) kaže da sam je vređao, a nijednu nepristojnu reč nisam izgovorio. Ona kaže Srbija je ovakva i onakva. Shvatite da bi oni najviše voleli da neko opet bombarduje Srbiju, da ponovo napadne Srbiju. Naravno da to nije realno. Vi vidite da su došli neki jastrebovi velikoalbanske politike koji uživaju ogromne simpatije Zapada, posebno Nemačke, ne toliko Amerike, koliko Nemačke“, izjavio je Vučić.

„Gervalu, novu ministarku spoljnih poslova Prištine, doživalju kao svoju, udata za funkcionera CDU, Kurti oženjen Norvežankom…“, dodao je on.

Vučić je izjavio da je Kurti bio „heroj kompletne ove javnosti – Danasa, Šolaka, N1, Nove S…“.

„Rada Trajković, Đilasova i Marinikina ih je hvalila“, dodao je on.

Predsednik Srbije je naveo da su žalbu Međunarodnom sudu pravde oko Kosova pisali Tadić, Jeremić, Đilas…

On je naveo da Albanci ne žele da poštuju Briselski sporazum.

„Nikog od njih ne zanima ZSO. Ja sam rekao i njima i Hrvatima. kažite gde sumnjate da su nestale osobe i vratićemo. Ali da i mi možemo da odemo u okolinu Đakovice sa našim mašinama. Albanci to nisu hteli da prihvate u našim pregovorima u Briselu. Ja kažem vi nama kažite ‘zatrpali ste ih u Petrovcu, zajedno to proveravamo, sahranite ih… Neće to, odbili su Albanci“, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija imala vlast koja je prodavala svoje tenkove za 1.400 evra.

„Vi ste rekli da su ti tenkovi topljeni. Oni su sečeni i prodavani. Problem je što su prodavani po 1.457 evra po komadu. Jedan tenk danas da uradite… Danas da ga pravimo vredeo bi oko 1,6 milion“, rekao je on i poručio Milomiru Mariću da Tadić može da ga tuži jer je pogrešio kad je govorio o topljenju, ali da njega neće tužiti.

Vučić je rekao da imamo dobre odnose sa NATO i da su nam pomagali da održimo mir i stabilnost na Kosovu.

„Sa Stoltenbergom smo imali veoma dobru saradnju. Za nas je važno da ekonomski možemo da napredujemo. Porediti Srbiju iz 1999. ili 2008. i Srbiju iz 2021… to su različiti pojmovi. Danas imamo petostruko ozbiljniju armiju“, izjavio je on.

Vučić je naveo da je rekao „ne“ u Briselu kada je trebalo za članstvo Kosova u UN i za albansku policiju na severu Kosova.

„Samo zbog mene, da vam to otvoreno kažem, to danas ne postoji. Imao sam uvek dovoljno hrabrosti za to“, rekao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram