Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije dočekao je kneza Alberta Drugog od Monaka,na svečanoj ceremoniji ispred Palate Srbije. Vladar Monaka boravi u jednodnevnoj službenoj poseti Beogradu.

Knez od Monaka poklonio se zastavi Srbije, a zatim u pratnji predsednika Srbije, pozdravio prisutne.

Knez Albert i Vučić prvo su razgovarali u četiri oka, potom je žodržan plenarni sastanak delegacija Srbije i Monaka, nakon čega je potpisan sporazuma o saradnji.

Sporazum su potpisali predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i izvršni direktor Privrednog odbora Monaka Gijom Roz.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Knezu Albertu zatim je uručeno odlikovanje – Orden Republike Srbije na lenti.

U obraćanju novinarima Vučić je istakao važnost potpisanog ekonomskog sporazuma.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Verujem da ćemo uspeti da dodatno pidstaknemo razvoj turizma i da rezidenti Monaka dolaze češće i više u našu Srbiju. Verujem da će, sem Novaka Đokovića biti još više Srba koji će da idu u Monako. Kao što verujemo da će mnogi iz Monaka ovde doći i prepoznati ove lepote“, rekao je Vučić.

On je dodao da je od kneza Alberta mnogo toga naučio, pre svega u oblasti zaštite životne sredine i biodiverziteta. Nada se i da će poseta uticati i na razvoj turizma.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

 

Knez Albert II od Monaka ka\e da je njegova poseta Beogradu i Srbiji novi početak odličnih odnosa.

On je rekao da je danas pređena nova etapa u odnosima dve zemlje ekonomskim sporazumom između Privrednog odbora Monaka i Privredne komore Srbije. Knez je rekao da mu je stalo da razgovaraju o očuvanju životne sredine, ali i o kulturi i sportu, istakavši da Monako pažnju posvećuje multilateralizmu i to kroz Savez za multilateralizam. „Razgovori mi ulivaju nadu da će Srbija moći da se pridruži Savezu za multilateralizam“, poručio je knez koji veruje da će zajedničke tačke omogućiti jačanje veza dve države. Knez je najavio da će danas na radnom ručku razgovarati sa premijerkom Srbije i da će posetiti Narodni muzej.

Vladar Monaka, sleteo je u Beograd oko 11 sati, dočekan je uz crveni tepih, postrojenu Gardu Vojske Srbije, uz poštovanje svih epidemioloških mera. Dočekao ga je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Kako javlja reporterka Nova.rs sa lica mesta prisutne su brojne medijske ekipe koje moraju da se striktno pridržavaju epidemioloških protokola. Između ostalog obavezno je i nošenje maske od trenutka ulaska ekipa u Palatu Srbija, što je bilo najkasnije u 10.30, pa do završetka svih ceremonija i izjava za medije, koje su predviđene u 12.35.

Novinari smešteni u press salu imali su priliku i da vide kako se dvojica gardista pripremaju za uručenje Ordena Republike Srbije na lenti, kojim će biti odlikovan gost predsednika Srbije, knez Albert ll od Monaka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare