Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Presednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će danas u podne raspisati parlamentarne izbore, te da će njegova stranka (SNS) odmah pokušati da prikupi overene potpise za listu.

„Mi ćemo pokušati da već danas skupimo neophodne potpise, potrebno je 10.000, a mi ćemo skupiti 20.000 do 30.000 overenih potpisa za jedno popodne i pokušaćemo da sutra predamo listu“, rekao je Vučić za TV Pink.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, izbore za poslanike raspisuje predsednik Republike. Odlukom o raspisivanju izbora određuje se dan održavanja izbora i dan od koga počinju teći rokovi za vršenje izbornih radnji. Od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45 ni više od 60 dana, a ranije je istaknuto da će izbori biti održani 26. aprila.

Najavljeno je da će danas i predsednica Narodne skupštine Srbije, Maja Gojković raspisati i izbore za odbornike skupština gradova i opština u Srbiji.

Gojkovićeva će odluku o raspisivanju izbora potpisati u centralnom holu Doma Narodne skupštine, navedeno je u saopšenju koje je dostavljeno medijima.

Tokom jučerašnjeg dana, predsednik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor je raspisao izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine za nedelju, 26. april. Skupština Vojvodine