Aleksandar Vucic Skoplje Makedonija Edi Rama Zoran Zaev Petre Silegov
Edi Rama, Petre Šilegov, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev u Skoplju Foto:FoNet/TV FoNet

U Skoplju će danas biti održan veliki regionalni ekonomski forum u okviru inicijative Mini Šengen, na kome će učestvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama.

Na forumu, koji će okupiti oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, biće saopšteno novo ime te regionalne inicijative i potpisana tri sporazuma za unapređenje saradnje u regionu.

To su Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Pročitajte još:

Ekonomski forum za regionalnu saradnju organizuju privredne komore Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Predsedniku Srbije će danas, drugog dana posete Skoplju, prvo biti uručena zahvalnica za pruženu pomoću u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid 19 – zahvalnica Makedonske asocijacije novinara i zahvalnica Privredne komore Severne Makedonije.

Zatim će početi ekonomski forum na kome će se obratiti Zaev, Vucicć i Rama, a onda i predsednici privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije Marko Čadež, Branko Azeski i Ines Mućostepa.

Nakon diskusije sa predstavnicima privrede, Vučić, Zaev i Rama će potpisati tri pomenuta dokumenta i objaviti novi zvanični naziv i logo regionalne inicijative i obratiti se medijima.

Uslediće poslovni sastanci privrednika u formati B2B (biznis tu biznis).

Skopski forum o regionalnoj saradnji na ZB okupiće kompanije iz Srbije, Albanije, Severne Makedonije i BiH, ali i drugih regionalnih i evropskih ekonomija, kao i predstavnike vlada, finansijskih institucija, univerziteta, medunarodnih delegacija i asocijacija.

Najveći broj kompanija učesnica dolazi iz građevinskog sektora, poljoprivredno-prehrambene industrije, energetike, mašinske, auto i tekstilne industrije, turizma, IKT i telekomunikacija, transporta i logistike.

BONUS video: Vučić o slučaju Belivuk

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar