Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom sastanka sa ambasadorima država Višegradske grupe (V4) da je dogovor u Vašingtonu postignut u cilju normalizacije ekonomskih odnosa sa Prištinom, sa ciljem ekonomskog prosperiteta, ali i boljeg života srpskog i albanskog stanovništva, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Vučić je dodao da će Srbija voditi dijalog sa Prištinom u dobroj veri i sa očekivanjem da njegov krajnji ishod bude održiv i obostrano prihvatljiv dogovor.

Članstvo Srbije u Evropskoj uniji, istakao je, ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije. Vučić je zahvalio državama članicama V4 na snažnoj podršci koju Srbija dobija od njih u procesu evropskih integracija i istakao da iskustvo tih država smatra neprocenjivim, dodavši da razgovori u tom formatu otvaraju nove mogućnosti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti.

On je istakao da Srbija posebno uvažava pristup V4 prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za ovu grupu jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

„Smatramo da je sporazum o saradnji između Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za Zapadni Balkan pokazatelj prijateljskih odnosa V4 i regiona Zapadnog Balkana, koji zajedničkim naporima pospešuju društveno-ekonomski razvoj ovog dela Evrope“, rekao je Vučić.

Posebno je naglasio da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, naročito u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare