Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je odluka kosovskih vlasti o tablicama doneta sa ciljem da se proteraju Srbi sa severa Kosova, dok je odluka o ličnim kartama uskraćivanje prava ulaska na Kosovo. On je naveo i kako "imamo i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova".

Aleksandar Vučić se nakon sastanka sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom obratio novinarima i to sam kako bi „saopštio istinu“ i kako ne bi „doveo Lajčaka u neprijatnu situaciju“. Predsednik Srbije je na konferenciji naveo i kako Srbija ima i petu zemlju koja je povukla priznanje Kosova.

„Čekamo samo da uđu u proceduru za pristupanje nekoj organizaciji da im to pokažemo „, rekao je Vučić.

„Mi smo uvek spremni za dijalog, dok neki drugi nikada nisu spremni za suštinski dijalog, ali imaju podršku zapadnih sila. Reč je o tome da su doneli dve odluke u svojim institucijama jedno je skraćivanje prava ulaska sa ličnim kartama na Kosovo… Druga odluka je doneta sa jedinim ciljem da se proteraju Srbi, da se napravi jedna nova Oluja“, rekao je Vučić.

Vučić je naveo da ako Priština ne ubedi Srbe da preregistruju tablice, da će onda kosovske institucije „otimati tablice i vozila Srba“.

„Računaju da će Srbi da napusti sever Kosova“, ocenio je Vučić.

Vučić je istakao kako je albansko rukovodstvo navodno dobilo podršku od Velike Britanije, Nemačke i ostalih zemalja Kvinte.

„Godinama trpimo laži… Nije problem što oni misle da smo mi glupi, nego što misle da su oni mnogo pametni“, rekao je Vučić o Zapadu.

Vučić je naveo da Priština planira „napad na sever Kosova do 1. oktobra“.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Dali su nam rok za tablice do kraja septembra. Znači da planiraju opšti napad na sever Kosova najkasnije do 1. oktobra“, izjavio je predsednik Srbije.

Vučić je upitao na konferenciji o čemu voditi dijalog Beograda i Prištine posle ovakvih odluka kosovskih vlasti.

„Dijalog o čemu? O čemu da pričamo? Evo spremni smo, ne znam o čemu da pričamo“, rekao je Vučić.

On je naveo kako je Srbija ispunila sve iz Briselskog sporazuma, a Priština ništa.

„Onda su nas malteritirali taksama, a onda upadali na sever Kosova sa specijalnim jedinicama iako nisu imali prava. Onda su počeli da pričaju o reciprocitetu. Pravno nasilje nad Srbima se nastavlja. Sve ovo sam rekao od A do Š Lajčaku. Puna im usta međunarodnog prava kad govore o Ukrajini, a kada se pomene Rezolucija 1244 mnogi gledaju u daljinu kao da ne razumeju o čemu se radi“, izjavio je Vučić.

On je kritikovao i hapšenje Srba na Kosovu zbog srpskih nacionalnih obeležja.

„Uhapsili čoveka koji je imao srpsku zastavu u gepeku, da li je to neko krivično delo“, upitao je Vučić i prokomentarisao da li Miroslav Lajčak ima isti tretman u Prištini kada ide sa automobilom sa slovačkom zastavom.

Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije je na konferenciji još uputio apel Prištini da „ne napada srpski narod“. „Oni prete, a mi ih molimo da to ne rade“, rekao je Vučić.

Govoreći o Kurtiju, Vučić je naveo da kosovski premijer „sanja da je (ukrajinski predsednik Volodomir) Zelenski, a da ponekad sanja da je Hegel“.

„Mene više brinu oni koji ga u sve to guraju. Moja poruka je njima upućena. On (Kurti) je mali kalibar“, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da Srbija vojne akcije neće preduzimati i zamolio prištinsku stranu da zato ne pokušava da „otima našu imovinu i proteruje naše ljude“.

„Imaju dovoljno vremena do 30. septembra da razmisle“, dodao je Vučić i ponovio da Srbija neće dozvoliti nove Oluje i Bljeske.

Podsetimo, ranije danas je Vlada Kosova uspostavila reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo. Kurtijeva vlada je na sastanku u sredu odlučila da primeni istu meru kao i zvanični Beograd, koji ne prihvata lične karte, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamenjuje identifikaciona dokumenta.

BONUS VIDEO – Gost „Pregleda dana“ Dragiša Mijačić, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare