Foto: Medija centar Beograd

Novinar nedeljnika NIN Zoran Preradović izjavio je u Novom danu, govoreći o izborima, da je "jedini kamen u Vučićevoj cipeli Beograd". "To nije beznačajno, jer odatle može da krene paranje vlasti na dalje. Mislim da, ako bi Beograd dobila opozicija, to može da bude početak kraja. Vučić će lakše u političkom smislu preživeti gubitak Kosova, nego gubitak RTS i Pinka, a Beograd ako izgubi u bliskoj budućnosti, izgubiće vlast", kaže on.

Govoreći o nacrtu dokumenta o izbornim uslovima koji su napisali predstavnici Evropskog parlamenta koji su posredovali u pregovorima vlasti i opozicije, a u koji je N1 imao uvid, Preradović kaže da, „čak i da se dogodi taj spisak lepih želja, ne možete u tri ili četiri meseca kampanje dati jednak tretman opoziciji i vlasti i reći sad je to u redu, izbori su regularni“.

„Vlast vodi kampanju neprekidno, ona je vodila beskrupulozno i tokom pandemije, ona je vodi i sad. Jedini kamen u Vučićevoj cipeli je taj Beograd, a to nije beznačajno, jer odatle može da krene paranje vlasti na dalje. Mislim da, ako bi Beograd dobila opozicija, to može da bude početak kraja“, kaže on, a prenosi N1.

Postavlja pitanje šta se dešava sa privatnim emiterima sa nacionalnim frekvencijama.

„Bilo je toliko prilika da se napravi makar privid ravnopravnog položaja opozicije i vlasti na javnom servisu, a dobili smo onu jednu nesrećnu emisiju. Vučić će lakše u političkom smislu preživeti gubitak Kosova, nego gubitak RTS i Pinka, a Beograd ako izgubi u bliskoj budućnosti, izgubiće vlast“, kaže on.

Poredeći situaciju sa 2000. godinom, Preradović kaže da je „Milošević pao onog trenutka kad su pale prve bombe u Srbiji“.

„Nije uporediva atmosfera, nije uporediv kontekst, nisu uporedivi ni akteri, ni sa one strane vlasti, ni sa ove strane opozicije. Bez uvrede, ali tadašnji opozicioni lideri sa svim svojim manama imali su veći kapacitet i kredibilitet“, kaže on.

Uz tonove državne himne i poruku – „sada više nego ikada moramo ostati ujedinjeni“, predsednik države objavio je spot i otvorio pitanje da li je započeo kampanju za sledeće izbore, a kaže da još razmišlja. Preradović kaže da mu „veruje“ da još razmišlja.

„Još jedna šarada naprednjaka, naravno da mi vidimo taj spot u kome nam se prvo pokušava sugerisati da je Vučić ravnopravan sa svetskim liderima koji ga oberučke prihvataju, a videli smo u Vašingtonu kako to izgleda kad ode kod američkog predsednika, a onda imamo nikad bolju, uspešniju i plemenitiju Srbiju, i ponovo ‘za našu decu’, jesu to ona deca koju lečimo SMS porukama. Politika nema meru morala mnogo nigde, ali ovo je zaista besprizorno“, kaže Preradović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar