Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, posle otvaranja hale u Krčagovu, posetio je Opštu bolnicu Užice gde je najavio njenu kompletnu rekonstrukciju u koju će do 2025. godine biti uloženo, prema grubim procenama, oko 80 miliona evra. Prema Vučićevom mišljenju, užička bolnica bi mogla postati peti klinički centar u Srbiji.

Vućić je u Užicu prvo rekao da će u kompletnu rekonstrukciju užičke bolnice biti uloženo 35 miliona evra, kada ga je ispravio direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević, rekavši da je to novac koji je potreban samo za prvu fazu rekonstrukcije, koja se tiče hiruškog bloka, a da će za kompletnu rekonstrukciju, prema prvim grubim procenama, biti potrebno čak 80 miliona evra, na šta se Vučić iznenađeno zamislio, a onda rekao:

„Kakvih sada 80 miliona, zašto to nemam u pripremi“?

Posle obrazlaganja Blagojevića, Vučić je rekao da će država četiri godine izdvajati po 20 miliona i da rekonstrukcija može biti završena do 2025. godine.

„Ne postoji ni jedna bolnica i ni jedan klinički centar u Srbiji u koji su uložene tolike pare. Na četiri godine, ako se taj iznos podeli na po 20 miliona, mogli bi do 2025.godine da završimo. Nije realno da se ništa nije gradilo u užičkoj bolnici od 1987.godine. Za 10 do 12 meseci krenućemo u radove i obnovićemo sve ovde, time će ova bolnica moći da postane peti klinički centar u Srbiji, to je važna i velika stvar, to su ogromne pare, ne znamo ni da li će Kragujevac toliko koštati, samo Beograd će dobiti više“, rekao je Vučić.

Direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević, kaže da je do početka radova, od današnjeg dana, potrebno godinu dana jer je projekat i dalje u pripremi pa se još uvek ne može precizirati koliko će sve tačno koštati ali je 80 miliona prva i grauba procena.

„Nešto više od polovine tog iznosa bići izdvojeno za izgradnju dva nova objekta a ostatak za rekonstrukciju postojećih kapaciteta koji su se pokazali neadekvatnim za normalno funkcionisanje bolnice po normalnim svetskim standardima. To znači da bi ova bolnica imala sve uslove da postane klinički centar, a da li će postati to je stvar sistemske odluke. Kompletna rekonstrukcija podrazumeva skidanje svega do cigle, zamenu svih instalacija, razvoda kiseonika i instalaciju nove opreme. Projekat će za realizaciju biti spreman za godinu dana, ukoliko finansijska sredstva dozvole, posao može u drugoj polovini iduće godine da počne“, kaže Blagojević.

Blagojević dodaje da je studija izvodljivosti završena u junu kada je počeo da se radi urbanistički projekat i idejno rešenje, te da je to ono što je sada u toku.

Prilikom posete OB Užice, Vućić se obratio i prisutnim zdravstvenim radnicima sa obećanjem da će ih država nagraditi novim povećanjem zarada.

„Najkasnije 1. januara dobićete povećanje plate, mislim da smo prethodne tri godine radili dosta na tome. Želimo da sačuvamo naše sestre i naše lekare, da ostanu ovde. To neće biti beznačajno povećanje, mi želimo da vas zamolimo da radite svoj posao, imaćete za 3-4 godine fenmenalne uslove, potpuno drugačije od svega ovoga“, dodao je Vučić.

Obilaskom bolnice Vučić je završio posetu Užicu odakle je otišao u bajnobaštansko selo Pepelj, dalje u Bajinu Bašti a boravak u Zlatiborskom okrugu završiće posetom Drvengrada na Mećavniku u Mokroj Gori.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar