Izgradićemo Moravski koridor, za mlade ćemo dati 500 miliona evra da ostanu u Srbiji, završiće se nacionalni fudbalski stadion, uložićemo 600 miliona evra u zdravstvo, biće rekonstruisano čak 5.000 kilometara puteva, a za železnicu ćemo dati 3 milijarde evra, sve su ovo su obećanja predsednika Aleksandra Vučića za koje pretpostavljamo da mislite da ih je najavio u subotu, 20. januara na konferenciji za medije. Međutim, to nije slučaj.

To su sve obećanja data pre pet godina, 28 .decembra 2019. godine, od kojih su ostale samo lepe reči i želje, a rezultate niko nije osetio jer se gotovo ništa nije ispunilo.

U subotu smo slušali predsednika koji je punih dva sata predstavljao jednu drugačiju Srbiju 2027. godine. Paket vredan 17,8 milijardi evra koji će osvežiti zemlju, “promeniti njen lik i izgled” i učiniti kvantni skok. Najavio je Vučić puteve, stadione, kanalizacionu mrežu, rekonstrukciju bolnica, razvoj veštačke inteligencije i to će sve ubrzati izložba EXPO koja je planirala 2027. godine.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Hoće li se i koliko Srbija promeniti saznaćemo kroz nekoliko godina, pa ćemo za sada morati da verujemo na predsedničku časnu reč. Ipak, oni sa dužim pamćenjem sećaju se jedne druge konferencije, održane krajem 2019. godine.

Aleksandar Vučić Foto:Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

U glavnom ulozi i tada je bio predsednik, a druga “violina” predsednica Vlade Ane Brnabić. Iz zgrade Predsedništva, ispred mape Srbije na velikom video bimu uz slogan “Srbija 2025” tada je javnosti predočeno kako će Srbija izgledati šest godina od tog trenutka.

Građanima Srbije obećano je mnogo za 2025. godinu. Prema najavama predsednika države i tada lidera Srpske napredne stranke (SNS) već 2022. godine trebalo je da se vozimo završenim Moravskim koridorom. U trenutku pisanja ovog teksta postoji još nekoliko deonica koje bi trebalo da se završe.

PROČITAJTE JOŠ...

“Vizionarski”, Vučić je tada najavio prosečnu platu od 900 evra, koja sada iznosi 735 evra, prosečnu penziju između 430 i 440, a pet milijardi evra u putnu infrastrukturu. 

Najavljeno da će biti završen nacionalni stadion, iako do danas još ni ašov nije zaboden kako treba. Predstavljena je reforma, odnosno osnaživanje javnih preduzeća, a građani su dve godine kasnije svedočili kolapsu EPS-a.

Pričalo se o ubrzanoj gradnji metroa, nacionalnog odbojkaškog centra, reformi obrazovanja, tri milijardi evra za železnicu, kao i 150 miliona evra za Kosovo i Metohiju.

Bilo bi zanimljivo da se napravi i eleborat koliko je od najavljenih 500 miliona evra za mlade zaista investirano da bi se zadržali u Srbiji, dok je o 600 miliona evra za zdravstvo izlišno i govoriti.

„Vučić želi da građanima u uhu ostane priča o milijardama“

Najavljeno, obećano, nikad ispunjeno i nikom ništa. Ovako Vučićeve projekte za Novu komentariše Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku. Prema njegovim rečima, predsednikove najave se ponavljuju u redovnim ciklusima i to je deo metodologije opstanka na vlasti.

Foto: Nova

“Nisu to obećanja koja su sitna, već su to ogromna obećanja, istorijski i milionski projekti. Najave su da idemo u budućnost, uvek se stave Srbija i neka godina kada bi trebalo promeniti sve. Pre svega doživljavam to kao njegovu medijsku propagandnu, čime se građanima šalje poruka da iz nešto lepo čeka iza ugla. Mora stalno da šalje poruku da Srbiju ide u dobrom smeru”, objašnjava Popović za Novu.

Za sagovornika Nove razlog ovakvih konferencija gde se “skače” u napred predstavlja i borbu za učvršćivanje naprednjačkog biračkog tela.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/RTS

“Suština nije da se to sve ispuni, cela poenta je u obećanjima. To su dugoročne najave, a njegovi birači se neće sećati za nekoliko godina. Niko neće sesti da upoređuje obećanja poput novinara, zbog čega i ne ide na mala i realna obećanja. Bitne su milijardi, stotine kilometara, zbog toga dobijamo fraze u superlativima. Mogao je da obeća i sedam stadiona, potpuno je svejedno, važno je samo da je veliko i bombastično. Sve što njemu treba je da građanima ostane u uhu da se priča o milijardama”, zaključuje Popović.

Kvantni skok u 2027. godinu – realnost da ćemo živeti bolje ili ogoljeni populizam

Posle sedmice na ekonomskom forumu u Davosu sa kojeg se građanima obraćao na čudan način, predsednik je u subotu uveče u zgradi Palate Srbija više od dva sata objašnjavao kako će zemlja izgledati 2027. godine. Pod parolom “kvantni skok” najavio je naglo poboljšanje životnog standarda, ekspanziju investicija, veće plate i penzije…

Vučić je poručio da je izložba EXPO velika šansa za sve građane Srbije, zbog čega će se graditi putevi, kanalizacione mreže, bolnice, vrtići, i podvukao da će prosečna penzija biti 650 evra.

Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ/ bs

Takav “skok” procenjen je na 17,8 milijardi evra, što predstavlja veliko upumpavanje novca u privredu čime država postaje neprikosnoveni subjekt koji diktira ekonomsko stanje nacije. Predsednik je poslao poruke optimizma i ubeđenosti u bolji životni standard, ali stručnjaci su prilično obazrivi.

Veliku pažnju privukla je i činjenicu da predsednik nije negirao da će se iskopavati litijum. Kako je poručio to je zadatak buduće Vlade, koja će doneti odluku.

„„Nikad se nisam plašio hajke neodgovornih i nesposobnih ljudi, ja smatram da je to naša obaveza i naš posao. Prošla Vlada nije prihvatila tu moju ideju, mislili su da je lakše da se to ne prihvati zbog uličnih demonstracija Ja ne mislim da je potrebno podilaziti neznalicama, već je potrebno razvijati naše krajeve“, rekao je Vučić u subotu.

On nema ništa protiv i to je svima stavio do znanja.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović – Vučić o rudarstvu i ono što je planirao – nije rekao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare