Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Pored Telepske doline, Novi Sad uskoro dobija još jedan kompleks luksuznih stambenih zgrada u koji će biti uloženo desetine miliona evra, a investira ih firma u vlasništvu supruge savetnika novosadskog gradonačelnika Miloša Vučevića, Slobodana Milića Bocare.

Poverenik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je Milića da je “direktna spona između Andreja Vučića, Vučevića i građevinske i arhitektionske mafije” u Novom Sadu.

PROČITAJTE JOŠ...

On je održao konferenciju za novinare na gradilištu “Telepska dolina Grande” na kom firma S Kapital doo, koja je u vlasništvu Milićeve supruge, gradi stambeni kompleks od 41 zgrade. Do sada, u Telepskoj dolini Grande već je sazidano 17 zgrada, a stanovi se već nalaze u pretprodaji. Prema podacima iz katastra, S kapital doo u svom posedu ima ukupno 300 parcela na teritoriji grada Novog Sada, a ukupna vrednost izgradnje novih stambenih naselja doseže do 40 miliona evra.

“Milić Bocara je posrednik između Andreja Vučića i Miloša Vučevića sa jedne strane i urbanističke građevinske mafije sa druge. On radi uz njihovu saglasnost. On obavlja prljave poslove, menja spratnost, predlaže promenu regulacionih planova i pogoduje investitorima širom Novog Sada”, rekao je Novaković, tvrdeći da ovo nije prvi primer.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

“Niklo je već celo neselje “Telepska dolina” na Adicama, u produžetku ulice Desanke Maksimović. Ovde smo u ulici Marije Bursać i ovo naselje, koje trenutno ima 17 zgrada, se zove “Telepska dolina Grande”. U neposrednoj blizini ove lokacije firka S kapital doo ima 70 placeva. Uvidom u RGz to nisu jedini placevi, već ih ima preko 300 na teritoriji celog grada”, kaže Novaković, tvrdeći da je okvirna vrednost svega oko 40 miliona evra.

“Pitam Miloša Vučevića odakle njegovom savetniku 40 miliona evra? Kako je firma osnovana 2013. godine sa početnim kapitalom od 1.000 dinara došla do 40 miliona? Kako je to moguće?”, pita Novaković, napominjući da je ovo već razrađen sistem “posredovanja” između države, grada i “građevinske mafije”.

Na pomenutom gradilištu, uprkos jasnim pravilima, nije istaknuta nijedna tabla na kojoj se može videti ko je investitor, projektant, niti koja je spratnost zgrada. Prema Novakoviću, ovo je još samo jedan dokaz da gradski čelnici žele da sakriju da iza ovih radova stoji firma S kapital, uprkos tome što imaju sve potrebne dozvole za izgradnju.

On je takođe istakao da će od Agencije za borbu protiv korupcije tražiti da proveri imovinu Milića, kao i njegove supruge, koaj je formalni vlasnik S kapitala.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Ovo nije prvi put da Novaković skreće pažnju javnosti na spregu Milića i grada. Krajem prošle godine Novaković je obelodanio da je neimenovani uzbunjivač iz Gradske kuće tada podneo prijavu Tužilaštvu u kojoj su otkriveni “koruptivni poslovi gradonačelnika”.

Prema navodima iz prijave, savetnik gradonačelnika i njegova supruga kupuju zemljišne parcele u trenutku kada one nemaju veliku vrednost. Zatim Milić, koristeći svoj uticaj i, kako se navodi, uz podršku gradonačelnika, izdejstvuje izmene planskih dokumenata i time parcelama, koje potom otkupljuje Grad, višestruko povećava vrednost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare