Miloš Vučević Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ JOVO MAMULA

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da je motiv za napad na dečake, ranjene u selu Gotovuša kod Štrpca, politika koja dolazi iz Prištine, koja decenijama unazad govori da su Srbi uljezi i neki strani elemet koji treba izbaciti.

Vučević je na TV Prva, odgovarajući na pitanje kome smeta srpski badnjak i trobojka i da li ćemo otkriti ko je kriv za napad na dečake kod Štrpca, rekao da je razumeo da je počinilac otkriven i da se nalazi pred istražnim organima, ali ocenjuje da se stvarni motiv krije iza politika i da među albanskim političarima preovladava narativ da su Srbi problem i da ih treba oterati.

„Put nas vodi ka politici koja dolazi iz Prištine. Vidimo i čujemo tu priču, i to ne samo danas nego godinama i decenijama unazad, posebno od ’99, ali i ranije, da su Srbi uljezi i neki strani element koji treba izbaciti. Na ovaj ili onaj način izbrisati ih i skloniti sa teritorije i onda neće naravno biti nikakvog problema“, rekao je Vučević.

Pročitajte još:

Ističe da „posebno iritira“ reakcija međunarodne zajednice, koja „ignoriše činjenicu“ da su upucani pripadnici srpske nacije na KiM.

„Nigde u njihovim saopštenjima tzv. međunarodnih predstavnika nema nacionalnosti. Nego kažu došlo je do pucanja na Kosovu, ili ono što Kurti kaže, upucana su dva državljana Kosova. Nisu to nikakva kosovska državljanina, to su dva dečaka srpske nacionalnosti, koji su upucani zato što su Srbi i zato što su proslavljali Badnji dan“, naglašava Vučević.

Dodaje da je juče portparol Evropske komisije Peter Stano u objavi na Tviteru stavio zastavicu tzv. Kosova.

„Kao, došlo je do pucanja na Kosovu, pa eto, oni žale. Čekajte, pa šta je razlog pucanja. Ko je bio meta. Kakve su to formulacije. Eto „žalimo što je došlo do pucanja“. Što ne kažete ko je na koga pucao,“ upitao je Vučević.

Ministar je rekao i da je i deo srpskog nevladinog sektora ćutao zbog napada kod Štrpca.

„Nevladine organizacije će skočiti za drvo, za psa, za mačku, da li nam treba neki infrastrukturni projekat. Tu su prvi svi. Litijum je izgleda važnije pitanje od sudbine ovih dečaka ili njihovih porodica ili Srba na Kosovu i Metohiji. Tad je tišina“, kazao je Vučević.

BONUS VIDEO Ima li vlast u Beogradu konkretnu buduću politiku za rešavanje Kosova 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare