Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Tanjug

"Omiljena dečija pesma velikog Ršuma od malih nogu uči nas da ne smemo biti neradnici bez dana radnog staža, bahati parazit, nekulturni, zli osobenjaci. Vuk u ovoj pesmi prezire kulturu, obećanja su mu lažna a ćud mu je šumska. Kad je ljut, vuk reži, ka zverstvima teži, kad je gusto, beži...Sve u pesmu stane, nažalost i u čoveka koji sebe poredi sa vukom, predvodnikom nekog divljeg čopora", piše u odgovoru Saveza ekoloških organizacija Srbije na izjavu predsednika Aleksandra Vučića da mu je žao što nije bio raspisan referendum na kojem bi se građani izjasnili o Rio Tintu i iskopavanju litijuma.

Predsednik Srbije to je rekao na jučerašnjoj godišnjoj konferenciji, a tom prilikom je u više navrata i sebe nazvao vukom.

„Pravo poreklo reči vuk je slovensko i znači derikoža i baš to ne zna onaj što misli da sve zna, onaj što se u sve meša, samo u svoj posao nikad. Krši ustav svaki dan, a na njemu se zakleo na vernost nekadašnjem narodu, sad čoporu, istom onom biračkom telu koje ga je glasalo jer je povučen rudnik litijuma. Vučija jazbina je ipak samo leglo, brlog u kome se glođu kosti, zavija na sav glas i vređa, dok se zemlja raspada u svakom segmentu svog postojanja. Naziva budalama deo sopstvenog naroda, deo i svog biračkog tela, jer režimska novinarka ume da postavi naručeno pitanje koje ga baci u jeftinu patetiku, iz koje izbije sva ona prostota koja se danima sabija i debelo kontroliše među stranim ljudima koji stiskaju, dave da se rudnik otvori. Pa gde baš sad referendum, pa baš opet litijum, pa milioni nam propadoše. Sve kao slučajno, a kad je vuk u pitanju ništa nije slučajno“, piše u saopštenju SEOS.

„On smišlja taktiku kako da napadne ponovo, jer baš ambasador Hil ovih dana prati kakvu će Srbija doneti odluku o litijumu. Baš sad kad se razmahao američki interes za zanimljiva ulaganja u Srbiji. To ne smeta vuku, da mu neko po teritoriji meštari, odlučuje šta će i kad će raditi i šta će govoriti.Vuk se tad pretvara u jagnje koje ćuti i pitomo gleda u gazdu koji dresira i daje keksić, baš kao na onom prijemu u Beloj kući. Kad sagledamo situaciju, biti budala koja neće litijum za nas je čast, jer u našem društvu su kulturni i javni radnici,glumci, akademici, profesori univerziteta, radnici, seljaci, svi oni koji misle svojom glavom a ne tuđom. I nije ovom vuku prvi put da nas vređa jer je nemoćan da reši bilo šta u interesu naroda. Obraća se hrabro uvek monologom, jer tako hrani svoju vučiju sujetu, za dijalog ne zna, jer je vuk samotnjak i rečenice počinje sa ja, pa ja“, navode u SEOS i zaključuju:

„Ako treba da biramo, radije ćemo biti budale u državi jedne nepismene vlasti, kriminalaca, primitivizma i prostote, u državi gde iz skupštine nestane 38000 potpisa, nas budala koji su poverovali da imaju državu a ne vučiju jazbinu, ili brlog. I na kraju nema litijuma, nema ni referenduma, ima samo ljudskog prava da se kaže NE, jer narod nije čopor jednog nabeđenog alfa mužjaka“.

BONUS VIDEO: Vučić o godišnjici ekoloških protesta: Dan kad smo ispali najgluplji na svetu, jer smo odustali od litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar