Foto:N1

Dok su na beogradskim izborima bez problema glasali građani Republike Srpske, Vojvođani koji su se prijavili da glasaju van mesta prebivališta, takođe u Vojvodini - nisu mogli svoje glasačko pravo da iskoriste. Tako nešto, ispostaviće se, navodno nije moguće.

Rođeni Subotičanin Nikola Mitrović radi i studira u Novom Sadu.

Kako ne bi morao da putuje u Suboticu da bi glasao, podneo je zahtev Gradskoj upravi u Novom Sadu, za glasanje van mesta prebivališta. Međutim, ovom prijavom, biračko pravo mu je delimično i oduzeto. To je shvatio tek kada je došao na svoje novo biračko mesto.

„Otišao sam, poprskali su mi prst, našli me na biračkom spisku za parlamentarne, ali onda me nisu našli na biračkom spisku za pokrajinske izbore. Na šta sam im rekao da mi je stigao poziv za Suboticu, pa su mi rekli – onda ćeš tamo“, objašnjava Nikola Mitrović za N1.

Nikola se, kaže, zainatio i zaista se zaputio za Suboticu kako bi glasao i na pokrajinskim izborima.

„Rešio sam prevoz putem Blabla kara, stigao sat vremena pred zatvaranje biračkog mesta i tamo su me informisali da ne mogu da glasam na pokrajinskim izborima zato što mi je prst već poprskan. Osećam se veoma isfrustrirano, ljuto i na neki način izdato. Zato što sam uradio sve što sam mogao da ostvarim svoje glasačko pravo i to nije bilo moguće. Na svim nivoima sam razočaran“, kaže Mitrović.

Razočarenja ne bi bilo da su ga na licu mesta u Gradskoj upravi upozorili da neće moći da glasa na pokrajinskim izborima u Novom Sadu.

„Ne, niko mi nije rekao ništa, ja sam bio pod utiskom da kada menjam adresu za jedne izbore da se menja automatski adresa i za druge izbore“, rekao je Nikola Mitrović.

Glasanje van mesta prebivališta moguće je ukoliko se glasa na parlamentarnim izborima ili na izborima za predsednika Republike Srbije. Međutim, ovo pravo nije moguće ostvariti ukoliko se glasa na pokrajinskim izborima, nebitno da li imate i prebivalište i boravište u Vojvodini. Zašto je to tako, upitali smo Pokrajinsku izbornu komisiju iz koje su nam rekli da su problem i sami uočili i da su pred prošle pokrajinske izbore, 2020. godine, uputili dopis Ministarstvu državne uprave o mogućnosti promene propisa.

Iz Ministarstva su im odgovorili da za to nema pravnog osnova.

„U situaciji gde ne postoje odredbe zakona ni uputstva za sprovođenje zakona, koje utvrđuju pravo birača da glasaju prema mestu boravišta za izbor poslanika u Skupštini AP Vojvodine, mišljenje Ministarstva je da ne postoji pravni osnov uvođenja ovog prava za pokrajinske izbore“, saopšteno je iz Ministarstva državne uprave.

Zbog čega je Ministarstvo još 2020. godine procenilo da ne postoji pravni osnov za uvođenje ovog prava i da li smatraju da je to u najboljem interesu građana – ne znamo, pošto odgovor još nismo dobili.

BONUS VIDEO: Miodrag Jovanović: Sticanje prebivališta je centar svih izbornih mahinacija koje odvelo u veliko sistemsko kalibriranje izbnornih spiskova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar