Novi Pazar 15.07.2021. Obeležena godišnjica vojnog puča u Turskoj, turska zastava, puč, godišnjica, obeležavanje
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Petogodišnjica pokušaja neuspelog državnog udara u Turskoj obeležena je večeras u Kulturnom centru u Novom Pazaru u organizaciji Konzulata Republike Turske u tom gradu, a ispred zgrade Gradske uprave upriličena je simobolična straža čuvanja demokratije. Pored toga, u Muzeju "Ras" organizovana je izložba fotografija fotografa turske novinske agencije "Anadolija" povodom "Dana demokratije" pod nazivom  „15. juli: odbrana demokratije“.

Neuspeli državni udar u Turskoj pokušan je u noći između 15. i 16. jula 2016. godine. U sukobima pučista i građana koji su podržavali predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i vlast u toj zemlji poginulo je 290 ljudi, a više od 1400 njih je ranjeno.

U Turskoj se 15. jul obeležavao kao „Dan demokratije“ a takva tradicija se pet godina unazad obeležava i u Srbiji, odnosno u centru Sandžaka – Novom Pazaru. 

Generalni konzul Turske u Novom Pazaru Bašar Bašol zahvalio se građanima tog grada i Sandžaka što su stali uz turski narod i dali podršku u odbrani demokratije.  

Novi Pazar 15.07.2021. Obeležena godišnjica vojnog puča u Turskoj, turska zastava, puč, godišnjica, obeležavanje
Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

„Tokom pokušaja vojnog puča učvrstili smo naše odnose sa braćom u Sandžaku koji su okupljeni na ulicama i trgovima slali poruke podrške i osude  pokušaja vojnog udara. Na tome smo im zahvalni. Zajedno se, gledajući u izložene fotografije, prisećamo kakav je sramni čin bio isplaniranin ali je zahvaljući našem narodu i herojima Turske to sprečeno”, rekao je generalni konzul.

Govoreći ispred Gradske uprave Bašar Bašol je pozvao građane da simbolično čuvaju stražu demokratije ispred ove zgrade.

Ceremoniji obeležavanja petogodišnjice neuspelog vojnog puča u Turskoj prisustvovali su i gradonačelnik Novog Pazara Nihad Biševac, muftija sandžački efendija Senad Halitović, visoki predstavnici Bošnjačkog nacionalnog veća, Rijaseta Islamske zajednice Srbije, kao i rukovodstvo SDP Rasima Ljajića i SDA Sulejmana Ugljanina.

Podsećamo, u noći između 15. i 16. jula 2016. godine kada se desio vojni puč u Turskoj, građani Novog Pazara, Tutina i Sjenice izašli su na ulice i glave trgove pružajući podršku turskom narodu. Ubrzo nakon toga, predsednik Turske Erdogan posetio je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem Novi Pazar i obećao brojne investicije, od kojih je trenutno u realizaciji magistralni put Novi Pazar – Tutin, kao i nedavno otvoreni Konzulat Turske u tom gradu.

BONUS VIDEO: Turska – Vels 0: 1 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar