kredit, banka, novac, keš, pare
Foto: Shutterstock

Administrativno-mandatna komisija Skupštine Bora donela je rešenje o isplati solidarne pomoći u iznosu od po 50.000 dinara zaposlenim, postavljenim i izabranim licima, među kojima su i gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog veća.

U obrazloženju komisije navodi se da je „Kolektivnim ugovorom kod poslodavca grada Bora poslodavac dužan da planira i zaposlenom isplati solidarnu pomoć radi poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja zaposlenog“.

U rešenju se navodi da pravo na tu pomoć ima ukupno 12 zaposlenih, među kojima su gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić i njegov zamenik Milivoje Janošević.

Po 50.000 dinara dobiće i članovi veća Srećko Zdravković, Marko Nikolić, Ljubiša Repedjić i Milena Stanojković Kožović, kao i pomoćnici gradonačelnika Nikola Marić, Vukoman Vranić i Boban Stojanović.

Pomoć će dobiti i sekretarka Skupštine grada Milena Pejčić, zamenica gradskog pravobranioca grada Bora Bojana Buđelan, ali i Ljubinka Jelić, nekadašnja načelnica Gradske uprave a koja je nakon nedavnog odlaska u penziju postavljena na mesto zamenice sekretarke Skupštine grada.

Član komisije i odbornik opozicione Vlaške demokratske stranke u Skupštini Bora Predrag Balašević rekao je za agenciju Beta da je glasao za rešenje zbog „obaveza koje postoje po Kolektivnom ugovoru i niskih plata u gradskoj upravi“, ali je predložio da se gradonačelnik, njegov zamenik i članovi Gradskog Veća odreknu te pomoći a da se taj novac raspodeli ostalim radnicima Gradske uprave koji imaju prava na pomoć.

PROČITAJTE JOŠ

„Bilo je reči i da se zaposlenima u Gradskoj upravi, koji zaista imaju mizerne plate, dodeli solidarna pomoć u visini prosečne zarade. Ali zašto nije tako, to je pitanje i za sindikat i načelnika Gradske uprave koji su pregovarali o Kolektivnom ugovoru“, rekao je Balašević.

Odbornik Narodnog pokreta Srbije Dragan Marković ocenio je da radnici Gradske uprave, a pogotovo zaposleni u javnim ustanovama, nemaju adekvatna primanja, ali i upitao „otkud gradski funkcioneri“ među onima kojima je dodeljena pomoć.

Inflacija je obezvredila materijalni položaj radnika gradske uprave, pa će solidarna pomoć samo ublažiti to stanje. Sa druge strane nije jasno kako su se tu našli pojedinci iz vlasti, gradonačelnik, zamenik gradonačelnika, članovi gradskog veća ili i Ljubinka Jelić, koja je nakon odlaska u penziju sada na izmišljenoj funkciji zamenika sekretara skupštine“, naveo je Marković.

On je podsetio da je solidarna pomoć obezbeđena nedavnim rebalansom budžeta, ali i dodao da će tim rebalansom, za razliku od lokalnih funkcionera, domaćinstva u Boru primiti solidarnu pomoć od 15.000 dinara.

Iako je solidarna pomoć predviđena Kolektivnim ugovorom, činjenica da će je dobiti i predstavnici gradske vlasti izazvala je brojne negativne reakcije na društvenim mrežama, a u centru Bora postavljen je plakat na kome je fotografija gradonačelnika Bora i njegovog zamenika, uz poziv građanima da u posebnom odeljku plakata ostave „prilog za solidarnu pomoć“.

BONUS VIDEO Koliko je Bor postao ekološki bezbedan?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare