Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Poboljšanje izbornih uslova jedna je od glavnih tema mesecima unazad, zbog toga se vodi i dijalog vlasti i opozicije od 1. aprila. Iako su napravljeni određeni pomaci u okviru tih razgovora, CRTA dve nedelje do izbora beleži, i dalje, iste probleme. Da li su onda izborni uslovi poboljšani? Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić kaže za portal Nova.rs da nema pomaka, ali da je dobra stvar što su usvojene izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Dijalog vlasti i opozicije oko unapređenja izbornih uslova vodi se od 1. aprila. Nakon mesec i po dana razgovora načinjeno je nekoliko koraka u pravcu njihovog poboljšanja.

Najpre formirana je radna grupa za unapređenje izbornog procesa na čijem je čelu Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija. Potom su održani sastanci sa predstavnicima RTS-a o načinu izveštavanja javnog servisa u toku izborne kampanje. Naposletku, usvojene su izmene i dopune Zakona o jedinstevenom biračkom spisku kojim se onemogućava licima koji su promenili prebivalište nakon 3. Jula, odnosno 11 meseci pre izbora, da glasaju na novoj adresi.

Pregovori vlasti i opozicije Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe, vlasti su prihvatili zahtev opozicije da se lokalni izbori za grad Beograd i još 88 gradova i opština održe istovremeno, kako bi se smanjila mogućnost za migraciju birača.

Juče je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštilo da je postignut dogovor u vezi uvida u Jedinstveni birački spisak.

„Dogovoreno je da će Ministarstvo omogućiti uvid u Jedinstveni birački spisak članovima i zamenicima članova Radne grupe, a da će u narednim danima da se utvrde vremenski termini kada će oni moći da provere da li su izvršene sve tražene promene“, piše u saopštenju tog ministarstva.

Šta kaže CRTA?

Iako je sve ovo učinjeno, izveštaj monitoringa prvog dela kampanje nevladine organizacije CRTA kaže da je prvi deo kampanje obeležilo ustaljeno brisanje granice između države i vladajuće partije.

Navode da je i posle decembarskih izbora postoje sumnje u stanje evidencije birača, a da su one izazvane kontradiktornim informacijama koje je iznosilo Ministarstvo za
državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Postoji osnovana skepsa i u odnosu na proces kandidovanja jer je od ukupno 43 hiljade potpisa tri četvrtine overeno u opštinskim upravama umesto kod javnih beležnika i da ta činjenica zabrinjava zbog toga što su slučajevi falsifikovanja potpisa na ranijim izborima uglavnom bili povezani s opštinskim službama.

Posmatrači Crte zabeležili su i pojačane pritiske na zaposlene u javnom sektoru, koji u toku radnog vremena iz drugih gradova dolaze u Beograd i učestvuju u aktivnostima vladajuće stranke.

PROČITAJTE JOŠ:

Navode da se nastavlja trend krajnje neravnopravne zastupljenosti političkih aktera u medijima i dodaju da je 91 odsto vremena u centralnim vestima televizija s nacionalnim dometom zauzimaju predstavnici partije na vlasti, a u retkim pojavljivanjima i pominjanjima opozicija je uglavnom prikazana u negativnom tonu.

U izveštaju se dalje navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovo centralna figura u medijima i u kampanji Srpske napredne stranke.

Kada je reč o dijalogu oko izbornih uslova CRTA u izveštaju navodi da je nejasno da li će se rešenja koja iznedri odnositi i na izbore 2. juna ili su započeti razgovori zalog za dalju budućnost, ili je možda i samo dimna zavesa koja prikriva činjenicu da nadležne institucije nisu učinile ništa na utvrđivanju odgovornosti za kršenja zakona u prethodnom izbornom procesu.

Profesor političkih nauka u penziji Čedomir Čupić kaže za portal Nova.rs da izborni uslovi u Srbiji nisu poboljšani.

“Nema pomaka, jer nema vremena. Pomak ne može da se napravi u vremenu kada su počeli uslove da menjaju”, kaže Čupić.

Čedomir Čupić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dodaje da su tri stvari bile bitne pred izbore.

“Jedna je da se prebivališta potpuno raščiste, dobro je što je donet zakon da neko ne može da glasa, a i da ne može da bude biran onaj ko je promenio prebivalište. Druga stvar je otvaranje medija sa nacionalnom frekvencijom posebno RTS-a, ali šta se može uraditi tu za 20 dana, ne može ništa. I treće, lokalni izbori su morali da se održa u svi u isto vreme i oni koji su održani 17. decembra kako bi se smanjile migracije birača”, zaključuje Čupić.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare