Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs, Milos Tesic/ATAImages

Srpska napredna stranka grčevito se drži većine u Privremenom organu grada Beograda, koja do novih izbora i formiranja buduće vlasti, donosi sve ključne odluke u vezi glavnog grada. Opozicija tvrdi da vlast na ovaj način krši zakon i da većina u ovom organu sada pripada njima. Odnosno koalicijama “Srbija protiv nasilja” i NADA.

Nakon trećeg pokušaja konstituisanja Skupštine grada Beograda utvrđeno je da Srpska napredna stranka nema većinu, zbog toga se sada grčevito bore za prevlast u budućem Privremenom organu koji će voditi grad u narednom periodu. A da li je će potencijalna većina naprednjaka u tom telu biti u skladu sa zakonom? Zavisi koga pitate.

Član Gradske izborne komisije Zoran Alimpić izjavio je gostujući na televiziji N1 da Vlada mora izabrati novi Privremeni organ grada Beograda, ali i da prema zakonu većinu u tom telu pripada opoziciji.

Ta izjava izazvala je burne reakcije državnih funkcionera, pa su se tako brže bolje oglasili ministarka pravde u tehničkom mandatu Maja Popović, ali i Ministarstvo državne u prave i lokalne samouprave da pojasne kako Alimpić “svesno, pogrešno citira Zakon o lokalnoj samoupravi i iznosi pravno potpuno neutemeljeno tumačenje”.

PROČITAJTE JOŠ:

Zakon o lokalnoj samoupravi jasan

A kakvo je njegovo tumačenje?

“U članu 87. Zakona o lokalnoj samoupravi piše da ukoliko se Skupština ne konstituiše Vlada imenuje Privremeni organ i sada se primenjuje taj član iz razloga što izabrana Skupština nije konstituisana odnosno nije izabrala predsednika skupštine i sekretara. Logično bi bilo, ne piše, ali se podrazumeva, to je intencija zakona, da taj Privremeni organ sada preslikava volju građana, tako što će preslikati politički sastav ove Skupštine, izabrane 17. decembra. To nisu velike promene u odnosu na prethodni Privremeni organ, ali su značajne jer dva člana bi trebala da pripadnu SNS i dva Srbiji protiv nasilja, ali jedan koaliciji NADA jer od preostalih odborničkih grupa oni imaju najviše odbornika, a ne SPS” objašnjava Alimpić za portal Nova.rs.

Zoran Alimpić Foto:N1

S druge strane, nadležno ministarstvo u svom saopštenju tvrdi da Privremeni organ treba biti formiran na osnovu prethodnog saziva Skupštine, odnosno davno raspuštene Skupštine.

“Pošto nije konstituisana nova Skupština grada i u pravnom smislu ne postoji nijedna druga osim one koja je raspuštena 30. oktobra 2023. godine, u skladu sa čim će Vlada Srbije imenovati nov privremeni organ, „vodeći računa, kako to zakon nalaže, o političkom i nacionalnom sastavu raspuštene Skupštine grada Beograda“ navodi se u saopštenju ministarstva.

Znači saglasje postoji oko toga da Vlada treba da formira novi Privremeni organ, ali ne i oko toga na osnovu koje Skupštine.

Pravnica Sofija Mandić tvrdi da je krajnje manipulativna konstatacija da ne postoji ni jedna Skupština osim one koja je raspuštena u oktobru prošle godine.

“Ta skupština u pravnom smislu ne postoji – upravo zato što je raspuštena. Zato su nakon raspuštanja jedino suštinsko merilo za formiranje Privremenog organa podaci o već prestalim mandatima. U slučaju nekonstituisane skupštine princip formiranja privremenog organa bi morao biti isti – radilo bi se o odrazu dodeljenih mandata jer ni nekonstituisana skupština, baš kao ni ona raspuštena, pravno ne postoje” napisala je Mandić u svom autorskom tekstu na portalu Peščanik.

Sofija Mandić Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova

Ukoliko su odbornički mandati jedino merilo za dodelu mesta u Privremenom organu, ima li veze što oni nisu verifikovani, može li to uticati na već pomenuto tumačenje Ministrastva?

“Nigde u zakonu ne piše šta ako nisu verifikovani, verifikacija znači da su odbornici ušli u salu. U ovoj stvari to nije bitno, odbornici su izabrani i njima je dodeljeno rešenje o tome, pozvani su tri puta na sednicu, neki su ušli na sednicu neki nisu. Oni koji nisu ušli, to nisu uradili jer su verovatno hteli, upravo ovo što sada rade – tvrde kako skupština ne postoji” objašnjava Alimpić.

Ako Vlada donese odluku da sastav Privremenog organa bude drugačiji, odnosno da jedno mesto dobiju socijalisti kako bi prevlast imao SNS, onda bi to bilo nasilničko zadržavanje vlasti u tom telu, tvrdi Mandić

“Koalicija SNS-SPS je za sebe štelovala izborni rezultat, a sada to isto čini i sa sastavom privremenog organa. On ne samo da utiče na upravljanje gradom, već može presudno uticati i na upravljanjem ponovljenim izborima u Beogradu” zaključuje Mandić.

Zašto je SNS-u važno da zadrži većinu

U prethodnih nekoliko meseci Privremeni organ na čijem čelu je bio Aleksandar Šapić planirao je i dogovarao najveće gradske projekte na veoma netransparentan način, bez ikakve diskusije i rasprave.

Sednice su trajale nekoliko minuta, a na njima je izglasavano i po 200 tačaka dnevnog reda. One su bile zatvorene za javnost neretko su držane preko telefona.

Kroz Privremeni organ su provučeni svi rebalansi javnih komunalnih preduzeća, a niko to nije komentarisao, niti se time bavio, prodata je Lasta i date su linija koje drži GSP privatnicima, ali i lokacije zelene površine za gradnju stambenih zgrada.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare