Vladimir Bilčik: Dijalog vlasti i opozicije počinje 1. marta

Politika 24. feb. 202120:58
Podeli:
Vladimir Bilčik Foto:N1

Vladimir Bilčik, čiji izveštaj o Srbiji je danas usvojio Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta izjavio je za RTS da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na putu ka Evropskoj uniji i najavio da će 1. marta početi međupartijski dijalog, uz posredstvo evropskih parlamentaraca.

Sa 57 glasova za, četiri protiv i devet uzdržanih, spoljnopolitički odbor EP usvojio je izveštaj o Srbiji u kojem se traže konkretni rezultati u pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija, a pozdravljaju ekonomski pokazatelji, učešće u regionalnoj saradnji i dijalogu sa Prištinom, podseća RTS.

„Izveštaj uvažava sve postignuto do sada, posebno konstruktivnu ulogu Beograda u dijalogu sa Prištinom. Pozivam sve političare u Srbiji da se nedvosmisleno posvete reformama, što se pre svega odnosi na pravosuđe i slobodu medija i usklađivanje sa spoljnom politikom EU. Mnogo je učinjeno, ali još mnogo tek treba uraditi“, poručio je Bilčik, izvestilac za Srbiju Evropskog parlamenta.

U Izveštaju se navodi „žaljenje zbog širenja antievropske retorike i dezinformacija“, a od vlasti u Srbiji očekuje se da „rečima i delima“ zastupaju evropske vrednosti. Od EU poslanici traže više dinamike u pristupnim pregovorima sa Srbijom i primenu nove metodologije proširenja.

Za izvestioca Vladimira Bilčika jedna od glavnih poruka izveštaja je da je EP spreman da pomogne Srbiji u popravljanju uslova za političku utakmicu u zemlji. On je najavio početak nove faze međupartijskog dijaloga uz posredstvo EP za ponedeljak, 1. mart.

„Pokrećemo ovaj dijalog u razgovoru sa Ivicom Dačićem, predsednikom Skupštine, 1. marta. Imaćemo četiri predstavnika Evropskog parlamenta što pokazuje našu posvećenost. Uz Tanju Fajon i mene, učestvovaće i iskusni bivši poslanici Knut Flakenštajn i Eduard Kukan“, dodao je Bilčik.

Bilčik je istakao da stranke koje su bojkotovale izbore treba da se vrate za pregovarački sto i učestvuju u sledećim izborima.

Navođenje primera „Krušika“, „Jovanjice“ i „Telekoma“ u Izveštaju, rezultat je dugih pregovora političkih grupa, kaže Bilčik, ali dodaje da to nije novost, jer se oni već nalaze u ranijim izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

Nakon Spoljnopolitičkog odbora, očekuje se da će izveštaj o Srbiji biti usvojen na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta krajem marta.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar