Foto:TANJUG/ DOPISNIK KIM,

Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi, izjavio je da je Kosovo preduzelo sledeći korak u primeni sporazuma od 10. jula iz Bratislave.

On je na tviteru napisao da je to ostvareno daljim smanjenjem prisustva policije u zgradama opština na severu, nakon bezbednosne procene.

„Sporazum od 10. jula je između EU i Kosova i ima za cilj sprovođenje deklaracije EU27 od 3. juna. Mere EU protiv Republike Kosovo su proglašene privremenim, reverzibilnim i podložne kredibilnoj posvećenosti deeskalaciji“, rekao je on.

On je dalje naglasio da se nakon Bratislavskog sporazuma odvija proces ka deeskalaciji.

„Već nekoliko nedelja situacija je mirna, juče su zajednički potvrdili kosovska policija, Kfor i Euleks“, rekao je Bisljimi.

On je dodao da Kosovo u potpunosti poštuje svoje obaveze i dodao da veruje da će i druga strana učiniti isto.

PROČITAJTE JOŠ

Kosovska policija je juče saopštila da će od danas smanjiti svoje prisustvo u i oko opštinskih objekata na severu Kosova za 25 odsto.

I emisar Evropske unije za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o smanjenju prisustva policije oko opštinskih objekata na severu Kosova, koja je nastala kao rezultat zajedničke procene Kosovske policije, Euleksa i Kfora.

„Pozdravljam današnju prvu zajedničku bezbednosnu procenu između Kosovske policije, Euleksa i Kfora dogovorenu u Bratislavi“, napisao je Lajčak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar