Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupština Srbije u objedinjenoj raspravi razmatra usvajanje svih udrebi koje je Vlada donela tokom vanrednog stanja, a jedna od njih je i rebalans budžeta. Opozicija tvrdi da je vlast na taj način sakrila rebalans, dok je ministar finansija Siniša Mali sa skupštinske govornice poručio da se sve promene u državnoj kasi odnose na borbu protiv posledica koronavirusa.

Poslanik Socijaldemokratske partije Nenad Konstantinović objašnjava za Nova.rs da vladajuća koalicija objedinjenom raspravom o usvajanju svih uredbi koje je tokom vanrednog stanja donela Vlada Srbije pokušava da prikrije raspravu o rebalansu budžeta.

„Rebalans je trebalo da bude glavna tema, jer su u njemu finansijski instrumenti za budućnost. Međutim, o tome budžetu se uopšte na raspravlja, jer je on pomešan sa još 44 druge uredbe vlade. On je namerno sakriven“ navodi Konstantinović.

Prema njegovim rečima, deo opozicionih poslanika. koji su danas prisustvovali današnjoj raspravi, pripremio je amandmane na rebalans budžeta.

„Međutim, amandmani nisu omogućeni jer je raspravlja u celosti o svim uredbama u jedinstvenom pretresu“ naglašava.

Za Konstantinovića je to znak da vlast nešto krije, pa on postavlja pitanje da li se možda krije „činjenica o gradnji nekog novog nacionalnog stadiona ili podataka da će lokalne samouprave imati manji priliv od poreza na zarade nego što je to ranije bilo predviđeno“.

On podseća da rebalans nije predložen uz saglasnost ekonomskih stručnjaka niti je o ovim promena u državnoj kasi konsultovan Fiskalni savet.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević navodi za Nova.rs da je reč o merama koje se odnose na očuvanje srpske ekonomije od ekonomskih posledica pandemije koronavirusa i je sasvim normalno da se o njima raspravlja u okviru objednjene rapsrave o svim merama poduzetim povodom pandemije.

„Uložen je ogroman trud da se sačuva privreda, to su mere koje su usmerene na najosteljivije kategorije i za spas srpske ekonomije. Ne vidim nikakav razlog da se ne vodi jedinstvena rasprava“ zaključuje Milićević.

Da podsetimo, Vlada Srbije usvojila je 24. aprila rebalas budžeta za 2020. godinu, kojim je predviđen iznos od 5,1 milijardu evra, odnosno 608 milijardi dinara za pomoć privredi u borbi protiv posledica koronavirusa, ali i 3,3 miljarde dodatnih dinara za Moravski koridor i dve milijarde dinara za turističke vaučere.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare