Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru, koje je trebalo da se ukine poslednjeg dana ove godine, produžava se do kraja 2026. godine, predviđeno je izmenama Zakona o budžetskom sistemu koje je Vlada uputila Skupštini na razmatranje i usvajanje.

To ograničenje, koje je na snazi od 1. januara 2021, predviđa da ukupan broj zaposlenih na određeno (izuzev pripravnika), lica angažovanih po ugovoru o delu, ugovoru o privremenim i povremenim poslovima, preko omladinske i studentske zadruge, kao i agencije za privremeno zapošljavanje i lica angažovanih po drugim osnovama, kod korisnika javnih sredstava ne može biti veći od 10 odsto ukupnog broja zaposlenih na neodređeno, osim izuzetno, uz saglasnost Vlade.

U to ograničenje, kao ni do sada, ne ubrajaju se oni koji su u radnom odnosu na određeno vreme radi zamene odsutnog zaposlenog do njegovog povratka, lica radno angažovana preko Nacionalne službe za zapošljavanje u cilju sprovođenja mera aktivne politike zapošljavanja, oni koji su angažovani na realizaciji projekata koji se finansiraju sredstvima EU ili sredstvima donacija.

Ograničenja se ne odnose na sudije, tužioce i njihove zamenike, nastavno osoblje visokoškolskih ustanova i naučno i istraživačko osoblje naučnoistraživačke organizacije, izabrana, postavljena i imenovana lica u državnim organima, direktore javnih preduzeća, ustanove i javnih agencija.

Kao obrazloženje navedene odluke o produženju ograničenja zapošljavanja, Vlada podseća da je Zakonom o budžetskom sistemu predviđen maksimalan limit rashoda za zaposlene u sektoru države od 10 odsto BDP. Taj procenat može da se koriguje naviše u slučaju povećanja obuhvata sektora države.

Rashodi za zaposlene u 2022. iznosili su 9,8 odsto BDP, dok su rashodi za zaposlene u ovoj godini premašili plan za oko 0,1 odsto BDP. Najveći deo tog povećanja odnosi se na veću masu zarada u zdravstvu – povećanje broja zaposlenih i radnih časova, sudstvu, kao i na isplaćenu pomoć zaposlenima u prosveti.

Kako bi se sprečila odstupanja od posebnog fiskalnog pravila koje ograničava učešće rashoda za plate, odnosno zarade u BDP, ocenjeno je opravdanim da se produži mera kontrolisanog zapošljavanja u javnom sektoru, koja je u prethodnim godinama dala izuzetne rezultate u kontroli obima te vrste rashoda, navela je Vlada u obrazloženju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar