Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Vlada Kosova je večeras saopštila da "s pažnjom i budnošću prati najnovija dešavanja u vezi sa kretanjem vojnih jedinica Oružanih snaga Srbije u pravcu granične linije sa Kosovom i u stalnom je kontaktu sa SAD i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom pretnjom iz Srbije".

Po saopštenju, „pokreti Vojske Srbije su iz tri pravca: jedinice Druge brigade Vojske Srbije krenule su iz pravca Raške ka severnoj granici naše zemlje, jedinice Treće brigade Vojske Srbije krenule su iz rejona Niša ka severoistočnoj granici naše zemlje, a jedinice Četvrte brigade krenule su iz rejona Vranja ka istočnoj granici Republike Kosovo“.

Navedeno je da su vojne jedinice Vojske Srbije rasporedile juče svoje vojne i žandarmerijske kapacitete u 48 isturenih operativnih baza uz graničnu liniju s Kosovom, nekoliko kilometara duboko u teritoriju Srbije, a to raspoređivanje uključuje i raspoređivanje protiv-vazduhoplovnih sistema i teške artiljerije.

„Mnogo puta smo iznosili zabrinutost zbog postojanja tih 48 baza srpske vojske i žandarmerije i isticali već dokazanu činjenicu da te baze služe kao podrška mogućoj vojnoj agresiji na Republiku Kosovo“, kaže se u saopštenju Vlade.

„Vlada Kosova je u stalnom kontaktu sa SAD i zemljama EU u vezi sa ovom ozbiljnom pretnjom iz Srbije i reakcija SAD na ovaj agresivni pristup Srbije bila je trenutna i direktna“, piše u saopštenju.

Vlada Kosova poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića i institucije Srbije da „odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza Žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju“.

U izjavi Vlade se ocenjuje da psle neuspeha oružanog napada paravojne formacije na čelu s Milanom Radoičićem u nedelju u Banjskoj, „pohod i razmeštanje srpskih vojnih trupa duž granice s Kosovom je sledeći korak institucija Srbije da ugroze teritorijalni integritet naše zemlje, ali i međunarodne vojno prisustvo u Republici Kosovo“.

Institucije Kosova, u koordinaciji sa međunarodnim partnerima, „odlučnije su nego ikada da zaštite teritorijalni integritet, očuvaju suverenitet, ustavni poredak, javni red i živote građana naše zemlje“, zaključuje se u izjavi Vlade Kosova.

***

BONUS VIDEO: Ovako izgleda manastir Banjska i okruženje posle oružanog sukoba: Pogledajte prve snimke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar