Aljbin Kurti Foto: EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

Vlada Kosova je izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića ocenila kao "ratnohuškačke", i saopštila da one "ne bi trebalo da budu deo svakodnevne retorike".

U današnjem odgovoru agenciji Telegrafi.com, Vlada Kosova je ocenila da je Vučićeva retorika „ne samo neprikladna“, već je i, kako je navela, “ jasan odraz stava Srbije prema mirovnom procesu i odnosima sa Kosovom“.

„U prethodnom slučaju se pominjao sukob u Nagorno Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana, uzimajući kao primer akcije potonjeg“. kaže se u odgovoru.

„Ovog puta pretnja je stigla baš na godišnjicu sporazuma u ​​Ohridu, o aneksu sprovođenja Osnovnog sporazuma“, saopšteno je uz napomenu „da Srbija nastavlja da se javno izjašnjava o nepriznavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Kosova“.

Taj stav, kako je navedeno, posebno je došao do izražaja 26. oktobra tokom sastanaka sa liderima EU u Briselu, „gde je Vučić ponovo odbio da potpiše sporazume“.

„I pored toga što pretnje Srbije Kosovu nisu ništa novo, Vlada (Kosova) je pozvala da se one ne smatraju nečim običnim, niti da im se dozvoli da postanu deo svakodnevne retorike“.

U saopštenju još piše i da je „Vlada Kosova pozvala na pojačanu budnost i oštro kažnjavanje takvih izjava od međunarodne zajednice, uključujući SAD, EU, Veliku Britaniju i druge“.

„Kao talac prošlosti koji je očajan što ne može da vrati vreme, Vučić se opasno nada da će metode prošlosti možda jednog dana biti rešenje u budućnosti“, upozorava Vlada Kosova.

***

BONUS VIDEO – Godinu dana od Briselskog sporazuma – gde smo? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar