Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Odluke Vlade Kosova o reciprocitetu za lična dokumenta i registarske tablice neće biti razmatrane na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića 18. avgusta u Briselu, rečeno je danas iz kosovske vlade.

Razlog za to je, kako su naveli, činjenica da su ta pitanja predviđena ranijim briselskim sporazumima, pa ne mogu biti tema razgovora.

Portparol Vlade Kosova Perparim Krieziu u izjavi za prištinsku agenciju Kosovapress.com nije precizirao kakav će biti dnevni red, ali je objasnio da neće biti sastanka na nivou glavnih pregovarača pre onog na visokom nivou.

„O dnevnom redu sastanka blagovremeno ćemo vas obavestiti. Odluke o registarskim tablicama i dokumentima za ulazak i izlazak su vladine odluke koje su predvidjene i sporazumima o kojima su se strane dogovorile u prošlosti, stoga ne mogu biti predmet rasprave na ovom sastanku“, rekao je Krieziu.

Oni koji su upoznati sa procesom dijaloga na ovaj sastanak gledaju sa skepsom.

Politički analitičar Artan Muhadžeri kazao je da na sastanak Kutija i Vučića gleda sa „skepsom“, uz ocenu da su dešavanja na severu Kosova promenila dinamiku dijaloga.

„Naravno, ne očekuje se da će se nastaviti isto kao pre tih dogadjaja. Zbog toga se očekuje da se veliki medjunarodni pritisak još više pojača, jer je to jedini način da strane imaju veću volju i mogućnost da dodju do rešenja. Rešenje će naravno biti kreativno, jer Srbija ne može potpuno da prihvati odluku Kosova, kao što nije prihvatila ni prethodne odluke“, rekao je Muhadžeri.

On je ocenio i da Srbija mogla da odustane od kategoričkog odbijanja te dve kosovske odluke.

Sastanak Kurtija i Vučića u Briselu biće održan posle više od godinu dana, dok su se neformalno sastali pre nekoliko meseci u Berlinu.

BONUS VIDEO Kosovo dan posle noći na ivici sukoba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar