Zgrada vlade u Prištini Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Vlada Kosova je na večerašnjoj elektronskoj sednici odlučila da ograniči kretanje građana od 10 do 16 časova i uveče od 20 do 6 sati izjutra.

Odluku je za prištinsku televiziju potvrdio zamenik premijera Kosova Haki Abazi.

Po mišljenju kosovskih pravnika, Vlada Kosova nema pravo da donosi ovu odluku jer to predstavlja ograničavanje osnovnih ljudskih prava.

Bivši predsednik Ustavnog suda Enver Hasani je izjavio da se na osnovu odredbi Ustava Kosova Vlada ili bilo koja druga institucija, bez uvođenja vanrednog stanja ne može ograničiti kretanja građana.

„Ne nikako, niko ne može ograničiti kretanje građana niti uvesti policijski čas ako pre toga Skupština Kosova nije proglasila vanredno stanje“, rekao je Hasani za agenciju Beta.

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia je na Fejsbuku napisao da će od premijera Kurtija zatražiti uvođenje ograničenja za kretanje građana da bi se doprinelo prevenciji zaraze korona virusom.

Zamoljen da prokomentariše različite izjave u medijima da predsednik Kosova za potpisivanje ukaza o vanrednom stanju treba da ima i saglasnost Vlade, sudija Hasani je rekao da su to pogrešna tumačenja, jer je jedina obaveza predsednika Kosova da se konsultuje sa premijerom, ali negativan odgovor Vlade ne može da utiče na potpisivanje ukaza o uvođenju vanrednog stanja.

„Na Skupštini Kosova je da dvotrećinskom većinom prihvati ili ne prihvati predlog, odnosno ukaz predsednika Kosova“, rekao je Hasani.

Bez glasanja dve trećine poslanika se ne može uvesti vanredno stanje, naglasio je on.

Predsednik Kosova Hašim Tači je povodom odluke Vlade o ograničenju kretanja sazvao vanrednu konferenciju za medije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram