Foto:Arhiva Nova.rs

Više od 60 javnih ličnosti, koje su pre dve nedelje uputile Apel za odgovornost opozicionim strankama, pripremilo je predlog Sporazuma za odgovornu Srbiju i dostavili ga partijama opozicije demokratske i građanske orijentacije. Njegovo potpisivanje predviđeno je za četvrtak 17. februara.

Tad će biti održan sastanak, na kojem će pored inicijatora učestvovati Goran Marković, Vesna Rakić Vodinelić, Dubravka Stojanović, Tamara Tripić, Rade Radovanović, Aleksandar Baucal, Dragoljub Bakić i Dejan Atanacković.

Kako se navodi u saopštenju, poziv na potpisivanje sporazuma poslat je strankama demokratske opozicije, pre svega onima koji su Apel javno i nedvosmisleno podržali: Stranci slobode i pravde, koaliciji Moramo, Pokretu slobodnih građana, Građanskom demokratskom forumu, Novoj stranci, Demokratskoj stranci, kao i Narodnoj stranci, Socijaldemokratskoj stranci i drugima.

Tekst sporazuma prenosimo u celosti:

„Polazeći od činjenice da je Srbiji neophodna ne samo smena vlasti, već i preuzumanje odgovornosti za nove politike koje će se spremno suočiti sa nataloženim problemima, uz apsolutnu podršku izlasku opozicije u više programskih kolona i uverenje da politički i vrednosno srodne kolone zbirno imaju velike šanse za izborni uspeh, mi, dole potpisani, smatramo da je neophodno da se usaglase principi koji stoje iznad specifičnih programskih i usko partijskih ciljeva, a koji suštinski objedinjuju sve demokratske snage u borbi protiv jedinog protivnika – vladajućeg režima:

Član 1.

Potpisivanjem ovog Sporazuma sve strane u Sporazumu preuzimaju sledeće obaveze:

1. Da će prilikom zastupanja svojih autentičnih političkih programa na predstojećim raspisanim izborima i tokom predizborne kampanje uvažavati sve potpisnike ovog sporazuma, da neće upućivati uzajamne optužbe i svojim postupcima dovoditi do sukoba, kao i da će isticati nesporno zajedništvo u izbornom i postizbornom cilju: smeni aktuelne vlasti.

2. Da će uspostaviti koordinaciju kontrole izbora kroz redovnu saradnju predstavnika potpisnika/ica Sporazuma koji su zaduženi za kontrolu izbora na nivou svojih organizacija. Potpisnici/ice Sporazuma se obavezuju na zajedničko planiranje pokrivanja biračkih mesta članovima/icama biračkih odbora kao i na blagovremeno obaveštavanje drugih organizacija potpisnica sporazuma o eventualnim problemima tokom izbornog procesa i time omogućiti sinhronizovanu i zajedničku borbu protiv eventualne krađe na izborima.

3. Da po okončanju izbornog procesa neće ulaziti u bilo kakvu saradnju niti koaliciju sa partijama, udruženjima građana i pojedincima iz aktuelne vlasti ili bliskim aktuelnoj vlasti koji su direktno ili indirektno zloupotrebljavali Ustavom definisiane nadležnosti najviših državnih institucija.

4. Da će nakon smene aktuelne vlasti obezbediti uslove za neometano ispitivanje i utvrđivanje eventualnih zloupotreba koje su učinjene u ime ili za račun vladajućih političkih organizacija i da će se zalagati za njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom – ukoliko se utvrdi da je delovanjem istih učinjena šteta državi Srbiji ili njenim građanima.

5. Da će nakon smene aktuelne vlasti garantovati nezavisnost pravosuđa i da će bezrezervno podržati pravosudne organe u utvrđivanju eventualne krivične odgovornosti u sprovođenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije vladavine aktuelnih partija i pojedinaca.

6. Da će bez odlaganja obustaviti sve štetne projekte koje je inicirala ili sprovela u delo aktuelna vlast, a kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasleđe, infrastruktura, da će pokrenuti postupke za utvrđivanje odgovornosti za sve koruptivne, protivpravne, zdravstveno ugrožavajuće i kulturološki sporne aspekte ovih projekata, te da će u odluke o sanaciji nanete štete biti uključeni nesporni autoriteti iz oblasti nauke, kulture i prava, a u okviru posebnog tela čiji će izbor i nadležnosti potpisnici sporazuma definisati odmah po okončanju izbora.

7. Da će se jasno, javno i bez alternative izjasniti o svom zalaganju za članstvo Srbije u Evropskoj uniji kao najvažnijem političkom, ekonomskom i kulturnom partneru savremene Srbije.

8. Da će bezrezervno podržati svakog kandidata/kinju iz redova demokratske opozicije i potpisnika Sporazuma koji/a bude ušao/la u drugi krug predsedničkih izbora. Istovremeno, taj će predsednički kandidat od trenutka ulaska u drugi krug nastupati isključivo kao kandidat svih potpisnika sporazuma.

Član 2.
Strane potpisnice ovog Sporazuma pristupaju Sporazumu u dobroj veri preuzimajući odgovornost za artikulaciju i ispunjenje zajedničkih političkih ciljeva u interesu građana Srbije. U tom smislu, potpisnici/ice Sporazuma obavezuju se da će podržati kandidata za premijera, odnosno gradonačelnika one potpisnice Sporazuma odnosno koalicije koja na izborima ostvari najbolji izborni rezultat.

Član 3.
Ovaj Sporazum je sastavljen u 4 (četiri) istovetna primerka od kojih svaka Strana zadržava po najmanje jednu overenu kopiju“.

Apel strankama proveropske demokratske opozicije upućen je 27. januara, a tada ga je potpisala 51 javna ličnost. Taj broj je u međuvremenu porastao. Ko su sve potpisnici pročitajte na ovom linku.

BONUS VIDEO Dragoljub Draža Petrović o okupljanju opozicije oko predsedničkog kandidata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare