Viola fon Kramon Foto: Ahmad Al-Rubaye / AFP / Profimedia

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon rekla je da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da traje još najviše dve godine, prenosi Koha.

Ona je nakon usvajanja rezolucije o Kosovu rekla da izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak treba da završi taj proces u okviru svog mandata.

„Kraj mandata Miroslava Lajčaka u aprilu 2024. može biti i kraj dijaloga, koji naravno mora biti zasnovan na međusobnom priznavanju, što neće olakšati život, ali ja sam veoma optimistična u vezi sa tim“, rekla je Fon Kramon.

Fon Kramon je objasnila detalje svog izveštaja o Kosovu, na osnovu kojeg je i sastavljena rezolucija, prenosi Kosovo onlajn.

“Izveštaj o Kosovu naglašava potrebu normalizacije odnosa sa Srbijom, zasnovanih na međusobnom priznanju, što je preduslov za nastavak puta obe strane ka članstvu u EU. Trenutno dijalog nije na dnevnom redu Beograda, već zvanične Prištine, i to je kritikovano od strane mnogih evroposlanika, kao i u našem izveštaju”, rekla je Fon Kramon.

Ona je dodala da postoje pitanja koja su u poslednje vreme počela da se rešavaju, kao što su sporazum o nestalim osobama i o energetici, i istakla da oni predstavljaju korake unapred, ali nedovoljne.

„Odnosi se moraju unaprediti, ne samo na političkom nivou već i kada su u pitanju životi građana“, kazala je i dodala da je integracija kosovskih Srba važna.

Fon Kramon je istakla da postoje velika očekivanja od sastanka koji bi Lajčak trebalo da ima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Nadamo se da će biti održan sastanak na najvišem političkom nivou na kojem će biti rešena neka hitna pitanja, kao što su registarske oznake automobila“, rekla je ona i dodala da Lajčak ima punu podršku EP u radu na tim pitanjima.

BONUS VIDEO: Kako se zaglavio kosovski dijalog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare