Foto: Printscreen/YouTube/Mefail Bajqinovci

Da li u Karačevu - selu u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, ima pripadnika srpske žandarmerije, pitanje je na koje odgovor traže svi - od medija u Prištini, koji ovakve informacije prenose, do kosovskog premijera Avdulaha Hotija, koji se priključio ovoj temi najavljujući uskoro detaljan izveštaj.

Premijer Kosova Avdulah Hoti, kojeg je Aljbin Kurti ranije optužio da je planirao specijalnu policijsku akciju u Karačevu i Zubinom Potoku što on tada nije odobrio, najavio je da će uskoro imati detaljan izveštaj o situaciji u selu Karačevo gde su se po navodima poslanika Samoopredeljenja Mefailja Bajćinovcija, pojavili pripadnici Žandarmerije MUP-a Srbije.

Istovremeno, Kosovska policija saopštava da srpske specijalce tamo nije zatekla.

„Naši građani u tom delu neće biti bez zaštite institucija. Naše akcije biće u skladu sa Ustavom i zakonima i biće koordinisane dobro sa svim bezbednosnim mehanizmima u zemlji“, naveo je Hoti na Fejsbuku, a preneo portal Kossev.

Poslanik Samoopredeljenja Mefailj Bajćinovci juče je objavio video zapis iz Karačeva kod Kosovske Kamenice u kom se po njegovim navodima, vide pripadnici srpske Žandarmerije.

On je pozvao kosovske bezbednosne institucije da „hitno reaguju u cilju zaštite građana, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova“.

Međutim, ni sinoć, ni danas kosovske institucije, pre svega policija, nisu potvrdile događaj, navodeći za medije u Prištini da proverom terena nisu zatekli srpsku žandarmeriju, piše Kossev.

Ovo nije prvi put da kosovski mediji izveštavaju o navodnom boravku srpske žandarmerije, dodaje taj portal.

Selo Karačevo se nalazi u pograničnoj zoni između Kosova i centralne Srbije, u opštini Kosovska Kamenica, u gnjilanskom kraju, a pogranične linije u ovom delu ranije su regulisane između Republike Srbije i BJR Makedonije. Kako navodi Kossev, prema Kumanovskom sporazumu, ne nadzire ga Kosovska policija, već KFOR.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare